Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Белгия отваря музеите си с нов модел за посещения

Еднопосочно движение, избягване на струпванията и аудио турове са част от мерките за ограничение на коронавируса

Когато отвори отново врати на 19 май, движението в Брюкселския кралски музей на изящните изкуства ще бъде еднопосочно. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Белгия отваря музеите си с нов модел за посещения

Когато отвори отново врати на 19 май, движението в Брюкселския кралски музей на изящните изкуства ще бъде еднопосочно. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгия се нареди сред малкото европейски държави, които се канят да отворят музеите си заедно с връщането на нормалния начин на живот. Музеите в Брюксел ще заработят на 19 май при строги мерки за сигурност, за да се ограничи разпространението на коронавирус, пише „Арт Нюзпейпър“.

Културните институции в Европа първи бяха затворени след обявяването на пандемията. Докато на Стария континент страните се готвят за бавно отпускане на мерките, културата остава под ключ, с редки изключения (Италия планира отваряне на музеите си на 18 май).

Вижте още: ЕВРОПА ЗАПОЧВА ДА ОТПУСКА МЕРКИТЕ СРЕЩУ ЗАРАЗАТА

Мерките в Кралските музеи на изящните изкуства на Белгия поставят прецедент, който вероятно ще бъде последван и от културните институции на други държави. Сред тях са организиране на еднопосочно движение в сградите и почасов пропускателен режим на входа, който да гарантира нисък брой посетители по едно и също време. За да се избегне риска от заразяване, се въвеждат аудио турове. В зависимост от размера на залите в музеите, повече или по-малко хора ще бъдат допускани едновременно. Допустимият брой посетители ще бъде посочен на входа на всяка зала.

Популярни британски историци на изкуството разпространиха мерките с коментар, че може да се сторят интересни и на местното правителство.

Междувременно препоръка за отварящите музеи предложиха и от международната организация на музеите Cimam – те съветват на входа на сградите да се мери температурата на всеки посетител, да се следи за хора, които не изглеждат в добро здравословно състояние. Препоръчва се още носенето на маски за персонала и за посетителите, както и временна забрана на музейните обиколки с гидове. Сред предложените варианти за ограничение на коронавирус са и отпадането на програми и събития за възрастни граждани и други уязвими групи и измерването на температурата на персонала по два пъти на ден – при встъпване на смяна и в 14 ч., като резултатите трябва да бъдат записвани.

Потвърдените случаи на инфектирани с коронавирус в Белгия са 48 519, починали са 7594 души.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Следизборно

ДС