Бели актьори няма да озвучават цветнокожи герои в „Семейство Симпсън“

Не се уточнява дали цветнокожи актьори може да озвучават бели персонажи

Ханк Азария вече няма да озвучава американеца с индийски произход Апу.  - Бели актьори няма да озвучават цветнокожи герои в „Семейство Симпсън“

Ханк Азария вече няма да озвучава американеца с индийски произход Апу.

„Семейство Симпсън“, един от най-гледаните американски сериали, ще спре да поверява озвучаването на цветнокожите си персонажи от бели актьори, заявиха в кратко изявление продуцентите. Въпреки че не се споменава, решението очевидно е взето в контекста на антирасистките протести в САЩ, пише „Гардиън“.

Сериалът на „Фокс“ вече бе обвинен в расизъм заради индийския персонаж Апу, който се озвучава от американския актьор Ханк Азария. По-рано тази година Азария се отказа от ангажимента си към продукцията и остави без глас Апу, който често получава критики, още от 2017 г. насам, че изобразява по негативен начин индийско-американската култура. На Азария бяха поверени още гласовете на чернокожия полицай Лу и на Бъмбълби, който е с мексикански произход.

След новото решение работата си вероятно ще загуби и Хари Шиърър, който озвучаваше чернокожия доктор Хибърт.

В изявлението не се посочва дали белите персонажи може да бъдат озвучавани от цветнокожи актьори. Не се уточнява и дали Апу, или останалите цветнокожи персонажи, ще останат част от сюжетната линия на сериала.

Америка за България

Хоумър Симпсън, съпругата му Мардж и децата им Барт, Лиза и Маги омагьосват не само американските, но и чуждестранните зрители вече над 30 години. „Семейство Симпсън“ е сериалът с най-дълго излъчване в американската телевизия. Продукцията се излъчва в над 100 държави.

Решението на продуцентите идва месец след смъртта на Джордж Флойд, предизвикана от полицай, която провокира масови антирасистки протести и преразглеждане на връзките между попкултурата и расизма.

Миналата седмица още актьори се отказаха от цветнокожите си персонажи – Майк Хенри напусна анимационния „Family Guy“, Кристен Бел вече няма да озвучава в анимацията „Central Park“.

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3