Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Белина против вирус от прилеп

Алтернативни версии за лечение от древността до наши дни

Репортаж на Би Ти Ви разказа за десетки хиляди последователи на опасното за здравето лечение с хлорен диоксид (разредена белина), които отказват да повярват в действието на ваксините срещу Ковид. Колаж: Иван Червенков - Белина против вирус от прилеп

Репортаж на Би Ти Ви разказа за десетки хиляди последователи на опасното за здравето лечение с хлорен диоксид (разредена белина), които отказват да повярват в действието на ваксините срещу Ковид. Колаж: Иван Червенков

Социалните мрежи през последните дни са пълни с остроумия по повод репортажи за хора, които пият белина като профилактика срещу Ковид. Оказа се, че съветът на Доналд Тръмп от 2020 г. (после оттеглен) е приет присърце от хиляди българи, които приемат хлорен диоксид (силно разредена белина) по специфична схема.

Историята на странните лечения датира от самото възникване на човечеството и върви паралелно с научната медицина до днешни дни. Понякога дори подобни безумни способи за лечение и профилактика се пропагандират и от големи медии – уринотерапията е постоянно обсъждана и хвалена дори в голяма национална телевизия у нас. Това е повод да си припомним през какви опити със себе си е преминало човечеството, преди да установи, че понякога лекарството е всъщност отрова.

Клизма за по-приятен живот

Клизмата сама по себе си е важен инструмент на конвенционалната медицина. Но през ХVІІ, ХVІІІ и ХІХ век хората са имали различна представа за нея. В течността, с която са правели клизмите, домашните лекари са слагали сол, сода за хляб, сапун, кафе, трици, лайка или дори мед. По някаква причина висшите класи обожавали клизмите. Луи ХІV бил техен голям привърженик, твърди се, че през целия си живот той е бил подложен на повече от 2000 клизми.

Хемороиди и нагорещено желязо

Въпреки активния си живот, предците също страдали от хемороиди. И търсели начин да се отърват от тях. Имало „лекари”, които предлагали радикално решение и мнозина се възползвали от него. С нагорещено желязо били изгаряни подутите вени. Анестезия в онези времена не е имало.

Слуз от охлюви за лечение на гърло и уши

В миналото хората предполагали, че гладката слуз, която охлювите оставят след себе си, ще „заглади“ бодливите болки в гърлото и ушите. Някои „изстисквали“ охлювите, а други ги изтръгвали от черупките им и ги оставяли да пропълзят в болното ухо.

Кучешки изпражнения срещу болно гърло

Британският историк Рой Портър, изследовател на историята на медицината, е публикувал стари рецепти, в които е предписано лекарство срещу болки в гърлото – album graecum. Зад красивото и авторитетно латинско име се крие доста прозаична истина – това са обикновени сушени кучешки фекалии.

Скорпиони срещу венерически болести

Някои вярват, че скорпионите са полезни за мъжкото здраве. В тайландска провинция в близост до Банкок използват вино със скорпиони против импотентност. Освен това се смята, че ухапване от скорпион в близост до болния орган ще помогне да бъдат излекувани различни венерически болести. И това не е древна и отмряла традиция. Прилага се и днес.

Прах от мумия против главоболие

Прахът от мумия бил аспиринът на египетския свят. През ХІІ век арабите покоряват почти цяла Северна Африка, включително и Египет. Още тогава те започват да стриват мумифицираните тела, за да ги използват и за външно, и за вътрешно лечение. Практически се препоръчвали за всичко – от главоболие до язва и мускулни травми.

Черен дроб от овен за диагностика

Болен си? Няма проблем, ще заколим овен и ще разберем какво ти е. Така правели в древна Месопотамия – проливали животинска кръв за човешка диагностика. А после, разбира се, изяждали жертвения овен.

Крокодилски фекалии вместо противозачатъчни

В Древен Египет крокодилските изпражнения били изключително скъпи. Позволявали си ги само богати мъже, които ги давали на своите любовници. А те ги слагали във влагалището си. Смятало се, че фекалиите при достигане на температурата на женското тяло създават бариера срещу проникването на мъжките сперматозоиди. Така доста египетски метреси починали поради тежки инфекции – но със сигурност не родили нежелани деца.

Кръвопускане срещу всичко

Кръвта изтичала заедно с болестта от тялото, смятали още в Древна Гърция и Египет. Това се оказала една от най-устойчивите на времето медицински заблуди. Особено силно препоръчвали това решение при стомашни проблеми и акне.

Парафин против стареене

Съвременната мода на ботокса не е изникнала на голо поле. Още през ХІХ век изобретателни лекари предлагали на богатите си пациентки инжекции с разтопен парафин за изглаждане на бръчките. Понякога вкарвали парафин и в бюста на зрели дами, за да изглежда по-стегнат. Прекратили, след като установили, че последствията от тези процедури са болезнени изменения на тъканите, така наречените парафиноми.

Всемогъщият живак

Някога живакът е бил универсално лекарство. Тази сребриста отрова се е препоръчвала практически за всичко – от сифилис до туберкулоза, депресия и мигрена. През ХІХ в. живакът е медицински хит. Дори Ейбрахам Линкълн пиел живачни таблетки, когато страдал от депресия, но се отказал, когато осъзнал, че те го довеждат до неконтролируеми изблици на ярост.

Мъртви мишки срещу зъбобол

Древните египтяни имат огромен принос за цивилизацията, но лечението на зъбите не е част от него. По онова време срещу зъбобол се използвала паста от смачкана мъртва мишка с още някои съставки. Поставяли лекарството върху болния зъб. Е, доста пациенти си отишли от предизвикани от лечението инфекции, но сигурно зъбът е умрял първи.

Тестиси от козел против импотентност

Това не е лекарство от времето, когато козите са пасли по склоновете на Олимп в дворовете на боговете. Всъщност тази „брилянтна“ идея хрумва на Джон Бринкли, един от големите измамници в историята на медицината през ХХ век. Той става един от най-богатите хора в САЩ, когато казва, че е намерил начин да излекува мъжката импотентност, като имплантира тестиси от козел на мъже. Много хора се доверяват на мошеника и се прощават с живота си.

Човешко месо срещу мускулни крампи

В Древен Египет и в Древна Гърция трудът бил тежък и уморителен. Много пациенти страдали от мускулни крампи, язви или главоболие. Затова лекарите им предписвали еликсир, който съдържал човешка плът, кръв и кости. Това е така наречената трупна медицина, която била доста разпространена и в по-късни времена. Римляните били най-големите привърженици на този род лечение. Те смятали, че кръвта на победените гладиатори може да лекува епилепсия. Това създало добър вторичен пазар на гладиаторския бизнес. Собствениците на бойците събирали кръвта на умиращите и трупали добри печалби.

„Съчувствен прах“

В Европа през ХVІ – ХVІІ век дуелите били ежедневие, но освен това били причина за много сериозни травми и чести смъртни случаи. Намерил се умен предприемач – сър Кенелм Дигби, който създал „съчувствен прах“. Това било мазило, с което се мажела шпагата, за да може раната на противника да зарасне по-бързо. Съдържанието на мазилото е известно – смес от червеи, свински мозък, ръжда и парчета от мумифицирани трупове. Сър Дигби наричал това „милосърдна магия“. Разбира се, ако противникът в дуела умре, вината в никакъв случай не била на „съчувствения прах“.

Рязане на езика против заекване

Това лечение е точно каквото звучи и напомня старата шега, че при главоболие е най-добре да бъде отрязана главата. През ХVІІІ век обаче лекарите често препоръчвали при заекване да бъде отрязан половината език. Действало – ако пациентът не умирал от болката и загубата на кръв, той спирал да заеква, защото изобщо не можел да говори.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах