VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Белите мечки в руската част на Арктика зaстрaшени след прекрaтен договор с WWF

Сегa нa остров Врангел се разрешава да се провеждат руски военни учения

Бели мечки в близост до атомна подводница. Снимка: Уикипедия/U.S. Navy footage - Белите мечки в руската част на Арктика зaстрaшени след прекрaтен договор с WWF

Бели мечки в близост до атомна подводница. Снимка: Уикипедия/U.S. Navy footage

Властите на Чукотка прекратиха едностранно договора си със Световния фонд за дивата природа WWF с аргумента, че организацията се „финансира от врагове“ и „застрашава националната сигурност на Русия“, съобщава „Медиазона“.

В края на март от WWF предложили да се създаде защитена буферна зона от 12 мили по арктическото крайбрежие на Русия. Чиновниците обаче видели в това подмолни намерения.

Под претекст за благото на животните те искат да създадат нови особено охраняеми природни територии, което застрашава безопасността на Русия“, написали експерти в законодателното събрание на Чукотския автономен окръг.

Депутатите отбелязали, че активистите на WWF се опитвали „да спечелят лоялността на жителите на Чукотка, привличали ги към свои проекти и финансирали съвместни мероприятия“.

След като се освободили от присъствието на WWF, бил получен проект от руското Министерство на природата, според който на защитения доскоро остров Врангел се разрешава да се провеждат военни учения, да се строят полигони, да се пътува извън пътищата и да се лети на самолети и хеликоптери на малка височина без съгласието на ръководството на резервата. Документът разрешава в защитената зона да се провеждат „взривни действия за погасяване на горски пожари“, макар – както посочва „Грийнпийс Русия“ – на арктическия остров няма гори и не може да има. Но всички тези действия ще окажат негативно въздействие върху популацията от бели мечки.

WWF има договор с правителството на Чукотка от 2019 г. Приоритетна задача на организацията е било съхраняването на крехките екосистеми на Арктика, а една от инициативите е била създаването на „Мечи патрул“, насочен към запазване на хабитата на белите мечки.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90