Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Белите панталони на Фреди Меркюри продадени за £20 хил.

Китара на Франсис Роси, купена за £75, бе оценена от новия собственик на £119 хил.

Белите панталони от концерта на „Куийн“ през 1986 г. са отличителни за стила на Фреди Меркюри. Снимка: Стопкадър/YouTube - Белите панталони на Фреди Меркюри продадени за £20 хил.

Белите панталони от концерта на „Куийн“ през 1986 г. са отличителни за стила на Фреди Меркюри. Снимка: Стопкадър/YouTube

Китарата на Франсис Роси, основател на британската рок група „Стейтъс Куо“, бе продадена на 17 декември на търг за 118 800 британски паунда. Аукционната къща „Бонамс“ организира разпродажбата „Entertainment Memorabilia“ и предложи предмети, свързани с музикалния бизнес от миналото столетие.

Зелената електрическа китара с марка  „Fender“ е била купена от Роси през 1968 г. за 75 паунда и е използвана без прекъсване до 2015 г. Музикантът твърди, че е излизал с нея на сцената на почти 6 хиляди концерта.

За доста по-малка сума – само 27 хил. паунда – е продадена китарата, изработена от фирмата „Хамър“ специално за К. К. Даунинг от „Джудас Прийст“.

Белите панталони на Фреди Меркюри от музикалното турне през 1986 г. и оригинална рисунка на Джон Ленън, на която той е скицирал себе си и Йоко Оно, са оценени на 20 хил. паунда.

В рамките на аукциона за по-малки суми са разпродадени също китарите на Мик Джагър и Джордж Харисън, автографи и фотографии на членовете на „Бийтълс“, ръчно ушита риза на Робърт Смит от „Дъ Кюр“ и още десетки по-дребни предмети.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС