Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Белият дом вече разследва убийството на Сесил

Само за ден повече от 140 хиляди души подписаха петиция за екстрадиция на Уолтър Палмър в Зимбабве, където да бъде съден

Сесил беше много популярен сред посетителите на националния парк в Зимбабве, както и част от изследователски проект на Оксфорд.  - Белият дом вече разследва убийството на Сесил

Сесил беше много популярен сред посетителите на националния парк в Зимбабве, както и част от изследователски проект на Оксфорд.

Американските власти започнаха разследване за убийството на най-известния лъв в Зимбабве. Сесил бе отстрелян в началото на юли от зъболекаря Уолтър Палмър, който го примамил извън границите на националния парк Hwange и го поразил първо със стрела, а след това и с пистолет. Ловът на доктора предизвика гняв по целия свят и само за ден петиция с призив за екстрадицията на Палмър събра 144 хиляди подписа, което задължи Белия дом да заседава по нея.

Петицията апелира държавният секретар на САЩ Джон Кери да изпрати зъболекаря в Зимбабве, където той да понесе правосъдието за убийството на националната икона на африканската страна. Според американските закони всяка петиция, която получи 100 хиляди подписа, трябва до 30 дни да получи отговор от Белия дом.

В четвъртък Американската служба за лов и риболов обяви, че е започнала проверка на случая с д-р Палмър.

„Разследваме убийството на лъва Сесил – съобщиха от агенцията. – Ще отидем там, където ни отведат фактите. Изискваме г-н Палмър или негов представител да се свържат с нас незабавно.“

Заместник директорът на службата Едуард Грейс обаче пред CNN призна, че до момента опитите им да открият зъболекаря-ловец са неуспешни.

Плюшени играчки и надпис „Гний в ада“ за Уолтър Палмър.

Плюшени играчки и надпис „Гний в ада“ за Уолтър Палмър.

Самият той продължава да избягва среща с разгневената тълпа. В последните дни социалните мрежи гърмят с призиви за бойкот на медицинския му кабинет, а активисти поставят пред вратите на клиниката му в Минесота плюшени играчки на лъвове, тигри и маймуни. В четвъртък там се бе окачена дори табела с надпис „Гний в ада“.

Към призивите за разследване на Палмър, който има и осъдителна присъда от 2008 г. за убийството на черна мечка в САЩ, се присъедини и конгресменката на щата.

„Да примамиш и убиеш застрашено животно като този африкански лъв за спорт не може да се нарече лов – заяви Бети Маккълъм. – Това е по-скоро позорна проява на закоравяла жестокост.“

Междувременно и от международната ловджийска организация „Сафари Клуб“ заявиха, че започват вътрешни проверки на случая и прекратяват членството на Палмър.

Сесил беше много популярен сред посетителите на националния парк в Зимбабве, както и част от изследователски проект на Оксфорд. Според информациите лъвът е бил примамен със стръв от Палмър и антуража му извън границите на резервата и прострелян със стрела от зъболекаря. След това той и гидът му го проследили и го довършили с пистолет около 40 часа по-късно.

Лъвът Сесил е бил примамен да напусне границите на резервата, където е бил отстрелян с лък.

Лъвът Сесил е бил примамен да напусне границите на резервата, където е бил отстрелян с лък.

Професионалният ловец от Зимбабве, който е организирал „забавлението“, вече има обвинение в страната си за това, че не е успял да предотврати незаконен лов. Другият обвиняем е притежателят на земята, който трябваше да се яви пред съда в четвъртък, за да отговаря за това, че изобщо е допуснал акцията да се осъществи – но изслушването му бе отложено.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Лов на овце

ДС