POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Bellingcat” на Христо Грозев вече няма право да работи в Русия

Ако дейността на обявените за „нежелателни” организации продължи в РФ, техните представители ще бъдат изгонени от страната

Христо Грозев. Снимка: Стопкадър от интервю пред „Радио Свобода“ - „Bellingcat” на Христо Грозев вече няма право да работи в Русия

Христо Грозев. Снимка: Стопкадър от интервю пред „Радио Свобода“

Групата за разследваща журналистика „Bellingcat“, ръководена от българина Христо Грозев, е обявена от руската генерална прокуратура за „нежелателна“ в Русия, става ясно от документ, публикуван на сайта на ведомството.

Заедно с нея като „нежелателни“ са определени изданието „The Insider“, базирано в Латвия, и чешкият Институт за правова инициатива в Централна и Източна Европа. Досега всички те бяха отбелязани като „чуждестранни агенти“, което не спираше дейността им, а само налагаше изискване всяка публикация да бъде отбелязвана с изрично обяснение, че са в списъка на чуждите агенти. Ако посочените организации продължат дейността си в Руската федерация, техните представители ще бъдат изгонени от Русия, следва от публикувания документ.

„Установено е, че тяхната дейност е заплаха за основите на конституционния строй и безопасността на Руската федерация“ – това е единственият аргумент, посочен в мотивите на руската Генерална прокуратура.

Българинът Христо Грозев е изпълнителен директор и председател на борда на базирания в Нидерландия разследващ сайт „Bellingcat“ от януари 2022. Разследванията на групата за разследваща журналистика са свързани с някои от най-нашумелите международни скандали през последните години, включително и отравянето на Алексей Навални през 2020 г.

„The Insider“ е интернет издание, което също разработва сериозни журналистически разследвания, а Институтът за правова инициатива в Централна и Източна Европа се занимава с укрепване на съдебната независимост и борбата с корупцията в държавите от постсъветското пространство.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90