Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Защо „Ред Хот“ подписват дискове на „Металика“ в Беларус

Глупост, измама, скрита камера без камера? Или ново изкуство - автографиране

Флий подписва дискове и снимки на „Металика“ на митницата в Беларус. Снимка: Инстаграм - Защо „Ред Хот“ подписват дискове на „Металика“ в Беларус

Флий подписва дискове и снимки на „Металика“ на митницата в Беларус. Снимка: Инстаграм

Членове на американската рок група „Ред Хот Чили Пеперс“ са се подписвали върху дискове на „Металика“ по настояване на беларуски митничари, съобщава в Инстаграм Майкъл Балзари, басистът на групата, по-известен като Флий. В Белорус РХЧП се оказали след концерта си в Киев, на път за следващия в Москва.

Митнически служители повикали музикантите, които имали прекачване на местно летище, и поискали от тях да се разпишат на куп компактдискове и снимки на прочутата метъл група.

„Опитахме се да им обясним, че ние не сме „Металика“, но те настояваха да се подпишем. И властта беше в тях“, пише Балзари.

„Е, вярно, че аз веднъж съм свирил с „Металика“, но съвсем не съм Робърт Трухильо“, обяснява Флий.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

От една страна случилото се може да се определи като глупост, измама, скрита камера без камера, ниска музикална култура, изнудване, шега… От друга – това може да е поредната неразбираема за останалото човечество изява на загадъчната (бела)руска душа. Или пък съвсем нов почин в автографирането, при който една знаменитост оставя следи върху диск, снимка, плакат, книга на друга.

При „сблъсъка“ на двете звезди може се получи взрив от нова енергия, която да придаде съвсем различен смисъл на меморабилията. Съгласете се, че внушението е едно, ако имаш плакат на Веселин Маринов, подписан от самия него, друго – същият плакат с автограф на Цветан Цветанов, и трето – пак влажният лик на изпълнителят на „Родната полиция ни пази“ е снабден с кратко посвещение от Ицо Хазарта.

Може би на скромното източноевропейско летище посредством кратката, бурна и не съвсем взаимна връзка между беларуските митничари и американските музиканти се е родил нов жанр – синтетичното изкуство „смесено автографиране“ – с безброй възможни връзки и асоциации, отварящ широко поле за творчески изяви, тълкувания и вестникарски анализи.

Вероятно ще има и по-трудни случаи – например да се вземе подписът на Волен Сидеров върху американско знаме, автограф на Недялко Недялков върху „За стърчането“ на Слави Трифонов или посвещение от Светия синод върху албум на Мадона. Но сигурно ще се появят майстори на синтетичното автографиране, което ще се справят и с по-големи предизвикателства.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах