Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Белослава и „красотата“ на Неда Морфова. Пардон – на Рен Ханг

Може би този клип не е тест, а кражба?

Концептуалният артист Рен Ханг има издадени 7 фотографски албума - забележително постижение, предвид репутацията му на бунтар и рушител на табута, както и факта, че живее в Пекин.  - Белослава и „красотата“ на Неда Морфова. Пардон – на Рен Ханг

Концептуалният артист Рен Ханг има издадени 7 фотографски албума - забележително постижение, предвид репутацията му на бунтар и рушител на табута, както и факта, че живее в Пекин.

Красотата често е проявление на ума. Днес обаче да си начетен и запознат задълбочено с най-ценното и новото в различни сфери на културата и изкуството, не е толкова трудно. Гугъл дори може да те направи ерудит, стига да си достатъчно любопитен и упорит. Но Гугъл може и да те излъже, че си такъв – бездната от информация, в която блажено потъваме по всяко време на деня, често ни заблуждава, че знаем повече, отколкото можем да демонстрираме без „патерица“ от интернет. Гугъл е в състояние да заслепи съзнанието ни дотам, че един ден да възпроизведем нещо чуждо като свое. 

По празниците един български видеоклип успя да ни ослепи с изключителната си естетика. Песента се нарича „Красотата“ и се изпълнява от Белослава. Режисьорката на клипа – Неда Морфова, демонстрира забележителна ерудиция в съвременното изкуство, затова е заложила капан на българските зрители. Поставила ни е въпроса: Чии са тези фотографии? Е, ние знаем отговора. Принадлежат на Рен Ханг – прочут рушител на табута. Във видеото виждаме кадър по кадър идеите на Ханг. Снимките му са пресъздадени с модели, между които и самата Белослава, която пеейки разяснява своята философия за живота и изкуството:

„Добрият вкус е нашият подарък
в живота ни понякога несладък,
добрият вкус остава без кавички
и напомня: красотата е…“

Ние може да продължим мисълта й:

Красотата е правда, правдата е красота.

Гъвкавият ум може да замени красотата.

Няма правило, което да не може да се наруши заради красотата…

Тези афоризми са чужди, но бихме могли да пропуснем авторите им – един вид да подложим на тест нашите читатели. Може да „познаят“ чии са и да обявим, че сме вдъхновени от… онези, чиито имена първоначално решихме да скрием: 1. Алфред дьо Мюсе, 2. Стендал, 3. Лудвиг ван Бетовен.

„Красотата“ на Белослава и Неда Морфова е провокативна, а присъствието й в повредения от чалгата масов вкус е изключително важна за борбата срещу пошлостта. Защото кичът – евтиното възпроизвеждане на нещо чуждо, е завладял не само масовата култура, а и тази с претенции – колко музика, текстове, видеоклипове, литература, та дори и спектакли сме виждали пълни с откровени цитати на чужди произведения, за които дори онези, които знаят истината, си мълчат. Кичът няма претенции към своята публика – за него са важни единствено парите на зрителите; а изкуството е авангардът на обществото, то има необходимост от добре образовани зрители, които да го разбират и да реагират на провокациите му. Първото продава удоволствие от кича и в резултат получава тълпа, която подлежи на лесен контрол, а второто създава критична маса, която се съпротивлява на статуквото.

Белослава или Неда обаче са избрали за ненужно да споменат автора на тези фотографии, които са съживили във видеото. И то само по-приличните, по-откровените са били отхвърлени. Те вероятно не са така „красиви“, не импонират на българския шаблон за естетика?

А може би този клип не е тест, а кражба?

Каквото и да е, нека запознаем родната публика с „тайния“ им вдъхновител. Тази „красота“ е родена в неговия ум.

Концептуалният артист Рен Ханг има издадени 7 фотографски албума – забележително постижение, предвид репутацията му на бунтар и рушител на табута, както и факта, че живее в Пекин. Китайските цензори наскоро забраниха излъчването на някои клипове на Кейти Пери заради „прекалена вулгарност“, а разликата между клиповете на Пери и снимките на Ханг е като разликата между Мадона и Росица Кирилова. А и отношението на консервативната китайска култура към голотата няма нищо общо със западната. Дори в най-откровените си голи кадри Хан внася поетична невинност.

Ханг е роден преди 27 години в североизточната част на Китай, днес живее в Пекин. Снимките му – често с откровен сексуален характер – го превръщат в един от най-интересните млади артисти в света на съвременното изкуство. Най-престижните арт списания се надпреварват да публикуват неговите творби, интервюта и анализи. Рен Ханг бе представен за първи път в чужбина през 2011 г. в музея Грьонинген, Холандия, от прочутия си сънародник Ай Вейвей.

Неда Морфова, а и Белослава, видимо имат задълбочени познания в съвременното изкуство – за да възпроизведат така точно Рен Ханг, със сигурност ценят творбите му. Морфова е завършила Колеж по изкуствата в Единбург. А Белослава живее в семейство на художници – и съпругът й Евгени Йонов, и свекърът й проф. Божидар Йонов, бивш ректор на Художествената академия, са наясно, че изкуството днес е тъкан от цитати (Ролан Барт), а авторът е като шаман, посредник между идеите и световете. Известно им е и изкуството на присвояванията – да вземеш нещо чуждо и да поставиш своето име под произведението. Защото зрителят наблюдава една творба по друг начин, когато разбере кой е авторът й.

Тъкмо затова смятаме за добър вкус да повторим това име: Рен Ханг.

Вижте неговите фотографии и след тях видеоклипа на Белослава и Неда Морфова:

1

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах