Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бенджамин Франклин като Жокера под карантина в Габрово

Хубен Черкелов с изложба „Защо така сериозно?“ в Музея на хумора и сатирата

Хубен Черкелов, Бенджамин Франклин като Жокера - Бенджамин Франклин като Жокера под карантина в Габрово

Хубен Черкелов, Бенджамин Франклин като Жокера

Жокера ни гледа от портрета на Бенджамин Франклин, един от Бащите-основатели на САЩ, изобразен от Хубен Черкелов. Художникът, който от дълги години живее и работи в Ню Йорк, се завърна у нас за самостоятелната изложба в Музея на хумора и сатирата в Габрово. Експозицията бе открита на 20 ноември и ще остане в залите на музея до 31 март 2021 г., но ще постои известно време под карантина – от 27 ноември музеите и галериите ще трябва да затворят до 21 декември, съгласно новата заповед на Министерство на здравеопазването за ограничаване на заразата с Ковид-19.

Заглавието на изложбата „Защо така сериозно?“ е заимствано от реплика от супергеройския филм „Батман“ и има общо с Жокера – в една от сцените бащата на бъдещия злодей „усмихва“ сина си, като рисува върху бузите му усмивка с нож.

В изложбата на Черкелов тази изразителна усмивка се появява на лицето на Бенджамин Франклин – изображение върху американска стодоларова банкнота. Въздействието на тази картина е стъписващо, но може да има и забавен прочит – освен политик, Франклин е и хуморист, съставил е „Речникът на пияницата“.

Парите и различните валути са вдъхновение за художника още от 2003 г., но за разлика от Жокера, Черкелов възприема банкнотите сериозно, превръщайки ги в изкуство. Миналата година ценителите в София разгледаха изложбата му „The World $ Yours“ в галерия „Оборище“, произведенията в тази колекцията пресъздаваха образи от банкноти и монети от различни исторически периоди, от цял свят.

В „Защо така сериозно?“ публиката ще види (вероятно след карантината) творби от четири серии, използващи за основа парите. Наредени са както нови работи, така и скулптури, изваяни в периода 2002 – 2019 г. Може да се видят и ранни творби на художника, създадени с маслени бои и платно импасто, например орел от стара десетдоларова банкнота, която обърната с главата надолу се преобразява в магарешка глава. Посетителите може сами да завъртят творбата и да открият и двата образа. Живите цветове на произведението създават безброй нюанси, потоци от цвят и внезапни контрасти, когато човек се движи, приближава или отстъпва назад. Ярките цветове пробиват през млечнобелите и мекожълтите тонове, през синьото и розовото, обясняват от Музея на хумора.

Една от сериите в изложбата е посветена на Сервантес и неговия Дон Кихот – символ на Музея на хумора, на чийто вход ни посреща скулптура на знаменития идалго, дело на Георги Чапкънов. Експозицията представя и творби, изобразяващи Марк Твен и литературното му творчество, а също и маската на Дарт Вейдър, който се появява върху новозеландски монети.

Изложбата „Защо така сериозно“ може да бъде разглеждана и вкъщи по време на локдауна, чрез каталога на експозицията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90