Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бенедикт към бежанците: Помощта се задава

Актьорът се включи в благотворителен проект за набиране на средства за сирийските деца

Като хора, които гледаме разгръщането на тази трагедия от безопасните си домове, с децата ни на сигурно място, искаме да ви кажем, че ви виждаме, че ви чуваме. И помощта се задава, казва Бенедикт Къмбърбач. - Бенедикт към бежанците: Помощта се задава

Като хора, които гледаме разгръщането на тази трагедия от безопасните си домове, с децата ни на сигурно място, искаме да ви кажем, че ви виждаме, че ви чуваме. И помощта се задава, казва Бенедикт Къмбърбач.

Бенедикт Къмбърбач се включи в нова благотворителна кампания, целяща набирането на пари за сирийските бежанци. Актьорът взе участие във видеото „Помощта се задава“ – кратък филм под звуците на сингъла със същото име на „Краудед Хаус“.

Благотворителният проект е дело на журналистите Кейтлин Моран и Пийт Пафидис, а събраната сума ще бъде преведена по сметката на програмата „Спасете децата“.

„Представих си семейството ми в сходна ситуация и без дори да го осъзная, песен, която не бях чувал от години, зазвуча в главата ми – разказва Пафидис, който е музикален критик в „Таймс“. – „Помощта се задава“ е записана от „Краудед Хаус“ преди повече от двайсет години, но назовава с невероятна съпричастност виещата се несигурност, пред която са изправени хиляди семейства, идващи за пръв път в Европа.“

Режисьор на видеото е Мак Уайткрос. Освен музиката на „Краудед Хаус“, той е използвал и интервюта с деца, напускащи Сирия. Заснел е и лодка, препълнена с хора, която все пак успява да достигне до брега.

Въведението на филма прави Бенедикт Къмбърбач, който рецитира стихове от поемата „Дом“ на Уорсън Шиър, родена в Кения поетеса, пристигнала във Великобритания като бебе. Актьорът заявява на бежанците:

„Като хора, които гледаме разгръщането на тази трагедия от безопасните си домове, с нашите деца на сигурно място, искаме да ви кажем, че ви виждаме и че ви чуваме. И помощта се задава“.

Песента на „Краудед Хаус“ звучи, разбира се, с тяхно позволение. Нийл Файн от групата споделя пред Би Би Си, че парчето винаги е било посветено на бежанците, въпреки че през 80-те се е отнасяло за имигрантите от корабите от Европа към Америка.

„Благодарен съм на Пийт и Кейтлин за това, че превърнаха песента в нещо, което може да има резултат – казва Файн. – Благодаря също и на Мат Уайткрос, че създаде толкова силен филм за нея. Чест е да си сред този все по-голям хор от гласове, които искат да действат и помагат. Помощта се задава!“

Сингълът ще бъде пуснат в продажба в сайта iTunes, както и на винилна плоча, от 29 септември тази година. Дарения се набират също и с есемеси. Набраните средства ще отидат за програмата „Спасете децата“ и ще са насочени най-вече към Сирия и Ирак, където действа най-активно групировката Ислямска държава.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Това трябва да спре

kapatovo.bg