Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Бенедикт Къмбърбач под прикритие в „Сянката на шпионина“ (видео)

Трилър, базиран на истинска история, с премиера на „Киномания“

Бенедикт Къмбърбач като Гревил Уин в „Сянката на шпионина“. Снимка: Лиъм Даниъл/„Лайънсгейт“ - Бенедикт Къмбърбач под прикритие в „Сянката на шпионина“ (видео)

Бенедикт Къмбърбач като Гревил Уин в „Сянката на шпионина“. Снимка: Лиъм Даниъл/„Лайънсгейт“

Най-новият филм за Бонд отново чака ред за премиера, след поредното отлагане, но друг шпионски трилър ще излезе преди него. „Сянката на шпионина“, както ще се разпространява у нас „The Courier“, бе показан за пръв път на фестивала „Сънданс“ миналата година (със заглавие „Ironbark“) – сега на 19 март тръгва на голям екран в Америка. Другаде по света, включително и в Европа, също планират премиера през март, но не се ангажират с дата. А у нас вече е ясно, че ще бъде показан на „Киномания“ през април в зала 1 на НДК.

Действието във филма се развива по времето на Студената война и се базира на истинската история на британския бизнесмен Гревил Уин (Къмбърбач), вербуван от МИ6 и ЦРУ. Той получава задача да установи близък контакт със съветския офицер Олег Пенковски (Мераб Нинидзе), за да измъкне секретна информация за Съюза, най-вече свързана с т. нар. Карибска криза. Смятана за най-острия конфликт по времето на Студената война, тя възниква около построяването на съветски установки в Куба за изстрелване на балистични ракети.

Това не е първата подобна роля на Къмбърбач – през 2011 г. той игра британски агент от Студената война в „Дама, поп, асо, шпионин“ по романа на Джон льо Каре.

В трейлъра Уин изглежда някак не на място сред опитните агенти от ЦРУ, но заради бизнеса си има основание да пътува до СССР и обратно.

В действителния случай, на който се базира „Сянката на шпионина“, мисията на Уин е напът да постигне успех, когато е разкрит от двоен агент на КГБ и англичанинът попада в руски затвор. Пенковски, наричан на Запад „шпионинът, който спаси света“ заради значителната му роля за края на Карибската криза в началото на 60-те, също е заловен. В своята книга „The Man From Odessa“ Уин твърди, че руснакът се самоубива зад решетките. Британският герой е освободен от затвора през 1964 г., след като е разменен за руски шпионин. Впоследствие Уин пише поредица романи за своите приключения. Умира през 1990 г. на 70-годишна възраст.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90