Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бенедикт Къмбърбач – роднина на крал Ричард III

Актьорът има кръвна връзка с монарха чрез бабата на майката на краля

Предстои Бенедикт Къмбърбач да изиграе Ричард III в сериал на „Би Би Си“. - Бенедикт Къмбърбач – роднина на крал Ричард III

Предстои Бенедикт Къмбърбач да изиграе Ричард III в сериал на „Би Би Си“.

Бенедикт Къмбърбач има кръвна връзка с крал Ричард III, твърдят британски учени. Установена е сложна плетеница между династиите Ланкастър и Йорк и Тюдорите, чрез която актьорът е свързан няколко пъти с противоречивия монарх – най-директно обаче това става чрез майка му Сесил Невил, обяснява генеалогът в Лестърския университет Кевин Шурер.

През поколенията най-близката връзка на Къмбърбач с Ричард III е през бабата на майката на краля – Джоан Бюфорт. По тази линия той е втори братовчед на владетеля – от 16-о коляно. Освен това Къмбърбач има и косвени връзки с кралица Елизабет II и с Лейди Джейн Грей чрез други свои предшественици.

Тези разкрития идват неочаквано около предстоящата роля на Бенедикт Къмбърбач в сериала на „Би Би Си“ „Кухата корона“ – в него той ще изиграе образа именно на своя 16-и братовчед Ричард III. Поредицата е базирана на текстове на Шекспир за войната на розите.

Монархът, управлявал Англия едва две години (1483 – 1485) е останал в историята като владетел с мрачна слава, което се дължи до голяма степен на пиесата на негово име на Уилям Шекспир. Там той е представен като неморално чудовище и са му приписани убийствата на брат му Кларънс и племенниците му Едуард V и Ричард.

Тлените останки на последния крал от Плантагенетите бяха открити под паркинг в Лестър през 2012 г. – преди това повече от 5 века не беше ясно къде лежи Ричард III. В неделя (22 март) той бе и погребан с почести.

Самоличността на скелета бе потвърдена чрез ДНК, съвпадаща по майчина линия с двама потомци, живи днес. Последващи ДНК-тестове обаче свидетелстват за дълбоко пазена семейна тайна. Съмненията идват от Y-хромозомите на Ричард III и петима мъже -роднини на Хенри Съмърсет (1744 – 1803), който се смята за потомък на Едуард III (1312 – 1377), пра-прадядо на Ричард III.

Предвид, че Y-хромозомата се предава от баща на син, тя би трябвало да е същата както при потомците на Хенри Съмърсет, така и при Ричард III. ДНК-тестовете обаче не показват съвпадение, а това означава само едно – някъде между Ричард III и Съмърсетите има поне един рогоносец…

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС