Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Берлин се бори с дискриминацията чрез езика на политкоректността

Препоръчително е думите „бежанец“ и „чужденец“ да бъдат заменени с други, за „чувствителна към различията комуникация“

Кадър от отличения с „Оскар“ немски късометражен филм „Schwarzfahrer“ (1994), в който с помощта на играта на думи ефектно се разработва темата за расизма. Според управата на Берлин обаче изразът вече трябва да бъде избягван. - Берлин се бори с дискриминацията чрез езика на политкоректността

Кадър от отличения с „Оскар“ немски късометражен филм „Schwarzfahrer“ (1994), в който с помощта на играта на думи ефектно се разработва темата за расизма. Според управата на Берлин обаче изразът вече трябва да бъде избягван.

Вместо думата „бежанец“ берлинчани да използват „търсещ убежище“, а „жител без немско гражданство“ да замести „чужденец“, предлага ново ръководство за „чувствителна към различията“ комуникация, публикувано от Сената на Берлин. Документът предизвика полемика в медиите и социалните мрежи в Германия.

Издаденото от управата на Берлин ръководство, което ще се разпространи сред държавните служители и администрацията в града, цели да привлече внимание към проблемите на дискриминацията. Според брошурата езикът играе ключова роля за самоосъзнаването на определени групи и тяхното приемане и включване в обществения живот.

Според текста думите „могат да нараняват“ и „отразяват нагласите в обществото“. Освен това езикът съдържа изрази за „нормалност“ и „отклонение“, които формират представите за „различие“.

С оглед на тези съображения, в изложението се разясняват различни понятия и дали и защо те биха могли да накърняват достойнството на отделни представители на обществото. Налични са и примери за изрази, с които проблематичните думи могат да се заменят.

Ръководството представя множество понятия, употребявани при определяне на етнически произход и цвят на кожата, религия, пол и полова идентичност, здравословни проблеми, сексуална ориентация и дори възраст.

Най-много внимание се обръща на думи и изрази, засягащи етническия произход и цвета на кожата. Документът препоръчва вместо „бежанец“ да се използва „търсещ закрила“, вместо „чужденец“ – „жител без немско гражданство“ или „чуждестранен гражданин“ и вместо за „нелегални“ да се говори за „нередовно влезли“ или „недокументирани“ мигранти.

Широк отзвук в медиите получи препоръката да се избягва употребата на „Schwarzfahrer“ – „пътник без билет“ (думата съдържа прилагателното „schwarz“ – черен). Вместо това се предлага „пътуващ без валиден билет“, макар че „черното“ в случая се асоциира с прикрита нелегална дейност и произходът на „Schwarzfahrer“ няма общо с препратка към цвят на кожата, както отбелязва колумнистката на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ Хана Бетке.

„Вече и цветовете загубиха своята невинност – коментира журналистката и обобщава: Там, където няма расизъм, той ще бъде измислен“.

Матиас Хайне, журналист от всекидневника „Велт“, също коментира препоръките и иронично ги определя като „опит с програмата „език“ на машината за промиване на мозъци да се заличат злите, дискриминиращи и нечисти мисли от съзнанието на хората“.

Още промени, които документът препоръчва: вместо „умствено увреждане“ да се говори за „затруднения на възприятието“, „чернокож“ да се изписва с главна буква, „гей“ и „лесбийка“ да не се използват като обидни думи.

Ръководството обръща внимание и на една особеност в немския език – названията на професии и длъжности се използват главно в мъжки род. Препоръката е или формите за мъжки и женски род да се употребяват едновременно, или да се подбират полово неутрални думи.

Предложенията са част от по-мащабна програма на управата на Берлин, която цели да създаде толерантна среда в обществения живот и работните места за представителите на всички групи в обществото и малцинствата да получават равни възможности за развитие и да бъдат коректно представяни наред с останалите граждани. Съставителите на документа подчертават, че съдържанието на брошурата е с препоръчителен характер. Не следва служители на администрацията да бъдат санкционирани, ако не следват указанията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах