Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

„Берлинале 2019“: настъпление на жените

Филмът с българско участие на фестивала е на мъж - „Тайният живот на Вера“, на режисьора Тонислав Христов

Жена е начело на журито на фестивала - Жулиет Бинош. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Берлинале 2019“: настъпление на жените

Жена е начело на журито на фестивала - Жулиет Бинош. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българо-финландската документална продукция „Тайният живот на Вера“ на режисьора Тонислав Христов ще представи страната ни на 69-ото издание на филмовия фестивал „Берлинале“. Миналата година Милко Лазаров показа „Ага“, а филмът, който взе „Златна мечка“ – „Не ме докосвай“ на румънката Адина Пинтилие, бе в копродукция с България.

„Берлинале“ тръгва днес, 7 февруари, с филма „Добротата на непознатите“ на датската режисьорка Лоне Шерфиг. Шерфиг има „Сребърна мечка“ за „Италиански за начинаещи“ (2000), режисьор е и на „Съзряване“ (2009), номиниран за „Оскар“, и на „Винаги в същия ден“ (2011), превърнал се в световен блокбъстър. Действието на „Добротата на непознатите“ се развива в Ню Йорк, където главната героиня Клара и двамата ѝ сина търсят спасение от агресивен съпруг и баща.

Сред останалите интересни заглавия в конкурсната програма са „Господин Джоунс“ на Агнешка Холанд с участието на Джеймс Нортън в ролята на уелски журналист в Украйна през 1933 г., „Слава на Бога“ (Grâce à Dieu) на Франсоа Озон, който разказва за сексуалната злоупотреба с деца в католическата църква, „Златната ръкавица“ на Фатих Акин за серийния убиец Фриц Хонка, както и „Бях си вкъщи, но“ (Ich war zuhause, aber) на Ангела Шанелек.

Към важните филми, които трябва да се гледат в германската столица през 2019-а, „Индиуайър“ прибавя още „Driveways“ – игралния дебют на режисьора Андрю Ан, „Goldie“ на Сам де Джонг, където моделката Слик Удс влиза в образа на танцьорка, търсеща начин да добие световна слава, „Синоними“ на Надав Лапид за израелец, който пристига в Париж и се опитва да се отърси от миналото си.

Дебют в конкурсната програма на фестивала ще има и стрийминг платформата „Нетфликс“, която ще представи на ценителите на киното „Елиза и Марсела“ на испанската режисьорка Изабел Койшет. Продукцията разказва за любовта на две жени в началото на 1900 година, по-късно сключили първия еднополов брак в Испания. Противно на останалите европейски кинофестивали, директорът на „Берлинале“ Дитер Кослик решава да даде шанс на американската компания.

Тази година „Берлинале“ бележи рекорден брой на жените режисьори – 7 от 17 филма, които се състезават за голямата награда. Начело на журито също застава жена – Жулиет Бинош е тазгодишният председател. Тя ще връчи наградата на най-добрия според журито филм на 16 февруари, ден преди края на кинофестивала. Бинош е носител на „Сребърна мечка“ за ролята на медицинската сестра в „Английският пациент“, за която през 1997 г. взе БАФТА и бе номинирана за „Оскар“ за второстепенна роля. В състава на журито влизат филмовият критик на „Лос Анджелис Таймс“ Джъстин Чанг, актрисата Сандра Хюлер, режисьорът Себастиан Лелио, кураторът на отделението по филмово изкуство към МоМА в Ню Йорк Раджендра Рой и актрисата, продуцент и режисьор Труди Стайлър.

„Златна мечка“ за цялостен принос ще бъде връчена на британската актриса Шарлот Рамплинг. На нея е посветена специалната програма „Homage“ (Почит), която ще покаже най-добрите ѝ филми, включително и „Залезът на боговете“ на Лукино Висконти, донесъл ѝ международна слава през 1969 г.

Междувременно, 69-ото издание на фестивала ще е последното „Берлинале“ за Кослик като директор на събитието. Неговата позиция ще бъде поета от Карло Катриан, дългогодишен артистичен директор на филмовия фестивал в Локарно. Кослик бе на директорската позиция в последните 18 години.

Bookshop 728×90