Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Берлинале“: Филмите показват, че светът се намира в опасна и нестабилна позиция

Няма нужда от повече страдания и унищожения, заявиха организаторите в изявление

„Светът е на ръба на огромна криза. Като символ на свободния свят, „Берлинале“ винаги поставя в центъра си идеята за свободата и има за цел да построи мост между Изтока и Запада“, казват от фестивала в изявление. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Берлинале“: Филмите показват, че светът се намира в опасна и нестабилна позиция

„Светът е на ръба на огромна криза. Като символ на свободния свят, „Берлинале“ винаги поставя в центъра си идеята за свободата и има за цел да построи мост между Изтока и Запада“, казват от фестивала в изявление. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организаторите на Берлинския филмов фестивал призоваха за мир в Украйна и се обявиха в подкрепа на приятелите си от страната с изявление. Кинофорумът в германската столица, чиито издания редовно включват продукции за украинската история и култура, приключи преди дни.

„Само преди седмица Берлинският международен филмов фестивал отпразнува едно сложно, но успешно свое издание. Кинотворци, актьори и журналисти от цял свят се събраха в Берлин, за да са насладят на едно общо и радостно преживяване – се чете в изявлението на фестивала. – Чувството да бъдем отново заедно, без да се делим по националност, религия или култура ни сближи така, както само филмовите фестивали умеят.

И докато тези спомени са все още ярки, други картини нахлуха в нашето ежедневие, носейки със себе си една по-тъмна перспектива. Светът е на ръба на огромна криза. Като символ на свободния свят, „Берлинале“ винаги поставя в центъра си идеята за свободата и има за цел да построи мост между Изтока и Запада.

Филмите не може да променят обществото или хода на историята, но могат да помогнат за промяна в мисленето на хората. Много филми ни показват, че светът вече се намира в опасна и нестабилна позиция и не се нуждае от повече страдание и унищожение.“

Отбелязват се и голяма част от украинските филми, които са попадали в селекцията на фестивала през годините. В последното си издание Украйна бе представена от „Клондайк“ на Марина Ер Горбач. Действието на филма се развива в Донецкия регион на източна Украйна, където през 2014 г. близо до руско-украинската граница се водят сражения. Прожекции на фестивала са имали още „Номера“ на Олег Сенцов, филмите на Кира Муратова и първите късометражни продукции на Мирослав Слабошпицкий.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90