Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Берлинале“ с първите джендър неутрални награди

Филмовият фестивал спира да разделя актьорите по полов признак

„Берлинале 2020“ не пострада от ограниченията заради коронавируса, надеждите са, че COVID-19 ще позволи провеждането и на следващото издание по обичайния начин. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Берлинале“ с първите джендър неутрални награди

„Берлинале 2020“ не пострада от ограниченията заради коронавируса, надеждите са, че COVID-19 ще позволи провеждането и на следващото издание по обичайния начин. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният филмов фестивал „Берлинале“ вече няма да връчва награди в полово ограничени категории. От 2021 г. „Сребърна мечка“ няма да бъде за актьор и актриса, а за „изпълнение“ в главна и поддържаща роля. Разделение по пол на „Берлинале“ се прави още от 1956 г.

„Вярваме, че ако не разделяме наградите при актьорите според пол, това ще покаже, че проявяваме по-голяма чувствителност спрямо половата идентичносттова и ще внесе повече разбиране във филмовата индустрия“, се казва в изявлението от фестивала.

Решението на „Берлинале“ прави форума първото международно събитие с джендър неутрални награди.

Призовете на форума стават общо 8: „Златна мечка“, голямото отличие на журито, „Сребърна мечка“ от журито, признание за режисьор, изпълнение в главна роля, актьор или актриса в поддържаща роля, най-добър сценарий и „Сребърна мечка“ за цялостно творчество.

От изявлението става ясно още, че предстоящото издание на фестивала ще се състои изцяло във физическа форма, както обикновено. Но се обмисля и хибридна форма, защото „фестивалите и пазарите към тях са място за срещи и комуникация“.

71-вото издание на „Берлинале“ ще се проведе между 11 и 21 февруари 2021 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg