Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Берлинале“ се отлага за юни 2021 г.

Победителите ще бъдат излъчени през март, но съобщени лятото

„Берлинале“ бе един от малкото кинофестивали през 2020 г., които успяха да проведат физическото си издание навреме. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Берлинале“ се отлага за юни 2021 г.

„Берлинале“ бе един от малкото кинофестивали през 2020 г., които успяха да проведат физическото си издание навреме. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кинофестивалът в Берлин няма да се проведе на живо през февруари, както обичайно, съобщиха организаторите. Физическото му издание се мести за юни заради Ковид-19. Между 1 и 5 март представители на индустрията ще може да се запознаят с тазгодишната селекция, съобщава „Варайъти“.

Фестивалната програма ще бъде представена пред публика още през февруари. През март журито ще гледа филмите в състезателната програма на място, в Берлин, и още тогава ще излъчи победителите. Наградените ще бъдат представени пред аудиторията през юни.

Въпреки голямото желание на организаторите да се срещнат „лице в лице“ с публиката в най-скоро време, „настоящата ситуация не позволява физическо провеждане на фестивала през февруари“, обясняват артистичният директор Карло Катриан и изпълнителният директор Мариете Рисенбеек.

По план фестивалът трябваше да се проведе между 11 и 21 февруари, но покачващият се ръст на новоинфектираните с Ковид-19 доведе до промяна в плановете. Организаторите са настоявали за физическо издание през април, но германското правителство, което предоставя по-голямата част от финансирането на форума, е отказало да даде разрешение. През 2020 г. годишният бюджет на кинофорума е бил 27,2 млн. евро.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg