Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Берлинале“ тръгна с политически речи и двама залепени за червения килим

Филмовият фестивал обърна внимание на войната в Украйна и протестите в Иран, преди да бъде открит с романтична комедия

Володимир Зеленски се включи в събитието чрез видеовръзка. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Берлинале“ тръгна с политически речи и двама залепени за червения килим

Володимир Зеленски се включи в събитието чрез видеовръзка. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със силни политически послания започна 73-ият филмов фест „Берлинале“. Немският кинофорум се откри вчера, 16 февруари, с прожекция на „She Came to Me“, романтична комедия с участието на Питър Динклидж, който играе композитор, останал без музата си, и Ан Хатауей в ролята на негова съпруга и бивш психотерапевт.

Специален гост на събитието, макар и с видеообръщение, бе украинският президент Володомир Зеленски.

„Киното е способно да надскочи границите и да преодолява стените, независимо дали са реални, или идеологически – започна обръщението си държавният глава, припомняйки, че Берлинската стена е преминавала през залата на „Потсдамер Плац“, в която се проведе откриването на фестивала. – Има много символика в това, мисля си, тъй като тази стена е разделяла не само физически, но и идеологически. Днес Русия иска да издигне същата стена между цивилизацията и тиранията.“

Шон Пен (вдясно) е сред специалните гости на фестивала, американският актьор и режисьор ще представи документалния си филм за първите часове от руската война в Украйна. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Берлинале“ се открива почти година след началото на руската инвазия в Украйна и „културата не може да остане неутрална“, каза Зеленски, цитиран от „Дойче Веле“:

„Киното не може да промени света, но може да повлияе на хората и да ги вдъхнови да го направят. Изниква един логичен въпрос: на чия страна трябва да бъдат културата и изкуството? Може ли изкуството да съществува извън политиката? Трябва ли? Това е вечен въпрос, но особено уместен днес“.

Голямо внимание бе обърнато и на друг наболял проблем на Изток – протестите за граждански права на жените в Иран, потушавани по особено жесток начин от властта. Актрисата Кристен Стюарт, президент на журито тази година, говори за неизбежния политически характер на филмите:

„Този режим лъже, екзекутира. Затворите в Иран са пълни с невинни хора. Ние трябва да застанем на правилната страна на историята заедно с иранците. Този режим ще падне“.

Ирански кинодейци и активисти с банер с надписа „Жени, живот, свобода“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

На една пресечка от залата на фестивала две групи протестиращи се възползваха от събитието, за да популяризират каузите си, отбелязва кореспондентът на „Варайъти“ от Берлин. Това бяха шофьорите на такси в града, обявили се против партньорството на „Берлинале“ с „Юбер“, лишавайки ги от работа, и заетите в „Yorck Kino“, значима компания в артхаус сектора, протестираща срещу договорите на фестивала с големите киновериги.

Протестната вълна достигна и червения килим на феста – двама активисти на „Последна генерация“ (Letzte Generation) се залепиха за червения килим, за да осуетят пристигането на гостите. Демонстрацията им обаче се състоя към края на пристигането на звездите и началото на церемонията не бе отложено. „Последна генерация“ протестират срещу държавната подкрепа за индустрията с изкопаеми горива и станаха популярни в края на миналата година с няколко акции в музеи, заливайки популярни произведения на изкуството с различни течности.

„Берлинале“ ще продължи до 26 февруари.

Двамата активисти, залепили се за червения килим. Снимка: ЕПА/БГНЕС

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg