Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Берлинската филхармония с „Вечерна серенада“ за гражданите на Одеса

Мислим за вас, възхищаваме се от вашата храброст и твърдост, каза руснакът Кирил Петренко

Сцената по време на изпълнението е осветена с цветовете на украинското знаме. Снимка: Стопкадър от видеото - Берлинската филхармония с „Вечерна серенада“ за гражданите на Одеса

Сцената по време на изпълнението е осветена с цветовете на украинското знаме. Снимка: Стопкадър от видеото

„Вечерна серенада“ на украинския композитор Валентин Силвестров бе изпълнено от Берлинската филхармония под формата на послание към гражданите на Одеса. Произведението бе записано на видео и е качено в Ютюб.

Главният диригент и художествен ръководител на оркестъра, руснакът Кирил Петренко, произнесе и думи за окуражаване на жителите на украинския град.

„Ние, оркестърът на Берлинската филхармония и аз, Кирил Петренко, ви изпращаме малко музикално послание. Това е кратко произведение на вашия забележителен украински композитор Валентин Силвестров – „Вечерна серенада“.

Мислим за вас, възхищаваме се от вашата храброст и твърдост. Надяваме се колкото се може по-скоро да можем да дойдем при вас и да изнесем концерт. Желаем ви всичко най-най-добро в този толкова тежък и сериозен момент“, каза Петренко.

Кирил Петренко е роден в Омск, СССР. Неговият баща Хари Петренко, цигулар и заслужил артист на СССР, е роден в Лвов, Украйна. Кирил Петренко е избран за главен диригент на Берлинската филхармония през 2015 г., а от 2019-а е и неин главен художествен ръководител. Тази година оркестърът празнува своята 140-годишнина.

Произведението „Вечерна серенада“ е избрано неслучайно. Композиторът Валентин Силвестров, народен артист на Украйна и носител на Шевченкова награда, е известен с ярката си гражданска позиция. Той активно поддържа демократичните процеси в Украйна, протестите в Киев през 2004 и 2014 г. 84-годишният Силвестров е и предан поклонник на украинския език.

„Припомняме, че тази година Берлинската филхармония празнува 140-годишен юбилей – се казва към видеото. – През лятото на 2021 г. оркестърът обяви честването на юбилея на сцената на архитектурната перла на Украйна – Одеската национална опера. Концертът [който трябва да се проведе през 2022 г.] се организира от НПО „Институт за развитие на Одеса“ с подкрепата на PJSC „Bank Vostok“. По значимост този концерт за Украйна може да се определи като събитието на века, ярък акцент не само в историческо и художествено отношение, но и със специално значение за развитието на дипломатическите отношения и сътрудничество на ново високо международно ниво.

Благодарим на Кирил Петренко, музикантите от оркестъра, за думите на подкрепа и изключително красивата музика, която имаме възможността да слушаме тази вечер! Спокойна вечер! Мир! Всичко ще бъде Украйна!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах