Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Без бакалаври и магистри в Русия

Ще въвеждат „собствена уникална система”, но висшето образование от Русия няма да се приема в Европа

Изглед към основната сграда на Московския университет. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Без бакалаври и магистри в Русия

Изглед към основната сграда на Московския университет. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия се отказва от образователните степени бакалавър и магистър, предвидени в Болонската декларация, която синхронизира европейското обучение, заяви вчера, на 24 май, министърът на образованието на Русия Валери Фалков пред „Комерсант”. Руското ведомство възнамерява да изработи „собствена уникална система” на образование, твърди министърът.

„Към Болонската декларация трябва да се отнасяме като към преминал етап. Бъдещето е в наша собствена уникална система на образование, в чиято основа трябва да залегнат интересите на националната икономика”, цитира изданието думите на Фалков.

Русия се е присъединила към Болонската система през 2003 г., по време на първия мандат на Путин, и е привела цялото си образование към европейските стандарти.

Инициативата на Министерството на образованието на Руската федерация е подкрепена и лично от секретаря на Съвета за безопасност на Русия Николай Патрушев. С подобни предложения са излизали и други руски депутати, академици и общественици. Отказът от Болонската декларация обаче означава, че руското висше образование няма да се приема в Европа.

В момента с Болонската декларация са ангажирани 49 страни. За пръв път тя е подписана на 19 юни 1999 г. в Болоня, Италия, където се намира и първият европейски университет. Декларацията предвижда тристепенно висше образование – 3 години обучение за бакалавър, втора степен – магистър, с 1 или 2 години следване, и 3 години последващ докторантски етап, който завършва с дисертация. Някои специалности като медицина, право, архитектура и др. не предвиждат бакалавърско ниво.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах