СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Без бързане към чудаците на Горки

„Чаровно лято с неизбежните му там неприятности“ е първата премиера на Народния театър за сезона

Творба на Максим Горки за 17-и път ще се играе в Народния театър. Снимки: Божидар Марков - Без бързане към чудаците на Горки

Творба на Максим Горки за 17-и път ще се играе в Народния театър. Снимки: Божидар Марков

Рядко поставяна пиеса на Максим Горки е първата премиера на Народния театър за сезона. „Чудаци“, преименувана от режисьора Красимир Спасов на „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности“, ще се играе четири поредни дни тази седмица – с две предпремиерни представления на 26 и 27 септември и две премиерни на 28 и 29-и.

Дарин Ангелов, Параскева Джукелова, Марин Янев, Пламен Димов, София Бобчева, Сава Драгунчев, Христо Терзиев, Добринка Станкова и Цветомира Даскалова, влизат в една чудата компания, събрана край вила в идилична борова горичка.

„Чудаци” (1910) е осмата поред пиеса на Горки и е сред най-малко познатите и рядко поставяните. След огромния успех на първите две – „Еснафи” (1901) и „На дъното” (1902), поставени на сцената на Московския художествен театър, драматургът задълго остава омагьосан от възможността чрез сцената и актьорите да изкаже мислите си, да изрази протестите си, да види живи своите герои.

Човекът в пиесата трябва да се изобрази така, че смисълът на всяка негова фраза, на всяко действие да е съвършен и ясен, за да може да го презираш, да го ненавиждаш и да го обичаш като жив, смята драматургът.

Дарин Ангелов в „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности”

Привлечен към театъра от А. П. Чехов, в ранната си драматургия Горки върви по следите на своя литературен идол, като се отказва от сложната интрига, от необичайните ситуации, от ефектните стълкновения, а конфликтите зреят в ежедневното течение на живота. Истинският конфликт и значимият проблем винаги са изразени във вътрешното движение на пиесата.

В тези пиеси, които Горки неслучайно определя не като комедия или трагедия, а като „сцени”, събитията се развиват без да бързат, без резки преходи, без драматични сблъсъци. Центърът на действието не е постоянен, мести се непрестанно, а акцентът е сложен върху стълкновението на идеи и позиции, на възгледи за предназначението на човека, за живота и смъртта, за живота и изкуството, за любовта и липсата на любов.

Творба на Горки за 17-и път ще се играе в Народния театър. Самите „Чудаци“ вече са били поставяни на първата ни сцена – през 1980 г. от Димитрина Гюрова. Представлението се играе в продължение на три сезона, общо 38 пъти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90