Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Без „Блок в езерото“ в „Дружба“ след възражения в квартала

Жителите не искат да бъдат свързвани единствено с идеята за панелния блок

Визуализация на „Блок в езерото“ на Мина Минов. Снимка: Столична община - Без „Блок в езерото“ в „Дружба“ след възражения в квартала

Визуализация на „Блок в езерото“ на Мина Минов. Снимка: Столична община

Творбата „Блок в езерото“ на Мина Минов няма да бъде осъществена във водите на езерото в „Дружба“, след като гражданите от столичния квартал изразиха недоволството си от идеята ѝ. Проектът представлява макет на панелен блок, прикачен към плаващата във водата платформа. Произведението има и практическа функция – къща за патици.

Инсталацията ще позволи на посетителите на парка да се вгледат със самоирония в своя живот и имот, и междувременно ще предложи подслон на полудивите плаващи птици в района, обосновава се авторът. Фасадата на макета ще представи в детайли блока – модификациите на отделните апартаменти, зазидани и остъклени балкони, разноцветната изолация, кръпки, мазилки, дори пране, казва авторът.

След представяне пред живущите в „Дружба“ обаче, срещу „Блок в езерото“ бяха изказани естетически и социални аргументи. Основните възражения на гражданите от квартала се изразяват в нежелание да се използва водната повърхност на езерото и опасението, че панелният блок ще се превърне в единствен разпознаваем символ на квартала, с което жителите на квартала не се асоциират.

Вижте още: ДЕБАТ ЗА „ПАНЕЛЕН БЛОК ЗА ПАТИЦИ“ В ЕЗЕРОТО „ДРУЖБА“

Тъкмо гражданските възражения са причината проектът да не се осъществи. Финалното решение е взето след обсъждане с Направление „Архитектура и градоустройство“, в сътрудничество с главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков и Дирекция „Култура“. Впоследствие са били проведени срещи с администрацията на район „Искър“ и ОКИ „Искър“, организирано е и обществено обсъждане, съобщават от общината.

„Блок в езерото“ е на стойност 16 хил. лева и бе класиран на първо място в направление II на програмата на Столична община „Навън“ – „Открито“. Авторът на проекта все пак ще получи за работата си авторски хонорар на стойност 3 800 лева, решиха общинските съветници.

Изданието на Направление 2 – „Открито“ през 2022 г. е пилотно, отбелязва се в доклад на общината, и се сблъска с една реалност на работата в по-периферни квартали на София, която е особено важна за по-нататъшното развитие на програмата.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах