POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Без ченгета в УС на „Музикаутор“

Това предлага музикантът Венци Мицов на извънредно събрание на сдружението в неделя

Венци Мицов внася предложение за лустрация в УС на „Музикаутор“ „с цел да приключим завинаги с онова минало, което прогони хора като Милчо Левиев извън родината си.“ Снимка: Емил Георгиев - Без ченгета в УС на „Музикаутор“

Венци Мицов внася предложение за лустрация в УС на „Музикаутор“ „с цел да приключим завинаги с онова минало, което прогони хора като Милчо Левиев извън родината си.“ Снимка: Емил Георгиев

От Управителния съвет на „Музикаутор“ да бъдат отстранени ченгетата от Държавна сигурност, настоява Венци Мицов. Музикантът от група „Хиподил“ е изложил предложението си в писмо, което публикува в личния си профил във Фейсбук. В неделя сдружението на композиторите, авторите на музикални текстове и издатели ще има извънредно общо събрание, което ще се проведе в зала 10 на НДК с начало 10 ч. сутринта.

Целта на събирането е изборът на нови членове на Управителния съвет на „Музикаутор“. Ще бъдат разгледани редица предложения за изменения в Устава, включително на Мицов, който на последните местни избори стана общински съветник в София от партия „Глас Народен“.

„Както на всички ни е известно, изкуството и в частност музиката би трябвало да са зони, свободни от всякакви зависимости“, обяснява той в своето изложение.

Мицов изпитва недоумение от факта, че все още в управителните съвети на съсловните организации има хора, които са били обвързани с тайните служби от времето на социализма. Според него е недопустимо това да продължава и занапред да е така, „без да се разграничим от времето, в което в средите на музикантите действаше въздесъщия 6 отдел на ДС, разглеждайки хората на изкуството като потенциални „врагове на социализма.”

В момента Управителният съвет е в състав: Ясен Козев – председател, Васил Гюров – заместник-председател, Стоян Михалев – заместник-председател, Васил Русев, Веселин Тодоров, Виктор Стоянов, Виктория Терзийска, доц. Георги Арнаудов, проф. Георги Костов, Кирил Маричков, Красимир Куртев, Петър Делчев и Петър Дундаков.

Ето какво гласи писмото на Венци Мицов:

„Уважаеми дами и господа,

Както на всички ни е известно, изкуството и в частност музиката би трябвало да са зони, свободни от всякакви зависимости. Нещо повече – в трудните моменти на тоталитаризма именно изкуството беше онова убежище на свобода, което, боравейки с езопов език, символика и алегоричен изказ успяваше негласно да се противопостави на тоталитаризма.

Днес, през 2015 година, когато отдавна сме се простили с миналото, най-малкото недоумение буди факта, че все още в управителните съвети на съсловните организации има хора, които са били обвързани с тайните служби от времето на социализма. Недопустимо е да продължим напред, без да се разграничим от времето, в което в средите на музикантите действаше въздесъщия 6 отдел на ДС, разглеждайки хората на изкуството като потенциални „врагове на социализма”.

Затова, с оглед на днешния ден и с цел да приключим завинаги с онова минало, което прогони хора като Милчо Левиев извън родината си, внасям следното предложение, което да бъде разгледано от вас.

Предлагам да се допълни член 15 в устава на Музикаутор със следния текст:

„ В УС на Музикаутор не могат да бъдат избирани хора, които са били обвързани с бившите тайни служби”.

Смятам, че това предложение ще срещне огромната подкрепа на свободолюбивата музикална гилдия, която беше обект на „специален оперативен интерес” цели 45 години.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg