Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Без Фейсбук, Туитър и Ютюб в Русия, ако се цензурират руски медии

Руската Дума ще разгледа проектозакон срещу „антируската“ цензура в големите интернет платформи

Фейсбук и Туитър подеха кампания за разобличаване на фалшивите новини, която не спести  предупреждения дори на американския президент. Илюстрация: Снимка от страницата на Доналд Тръмп във Фейсбук - Без Фейсбук, Туитър и Ютюб в Русия, ако се цензурират руски медии

Фейсбук и Туитър подеха кампания за разобличаване на фалшивите новини, която не спести предупреждения дори на американския президент. Илюстрация: Снимка от страницата на Доналд Тръмп във Фейсбук

Русия ще може да блокира Фейсбук, Туитър и Ютюб на своя територия, ако бъде приет проектозаконът, внесен за разглеждане в руския парламент, съобщава ТАСС. Проектът за нормативен акт позволява Руският комитет по надзора да блокира всички интернет ресурси, които допускат цензура по отношение на руските средства за масова информация.

Предвижда се да бъде въведен термин „собственик на информационен ресурс, съпричастен към нарушаване на основни права и свободи на човека, права и свободи на гражданите на Руската федерация”. С него ще бъдат означавани собствениците на информационни ресурси, които допускат „дискриминация по отношение на материали в руските медии”, тоест ограничават достъпа до „обществено важна информация по признак на националност, език или заради санкции към Русия и нейни граждани”.

Авторите на проектозакона смятат, че той е наложителен заради „многобройни факти за необосновано ограничаване на достъпа на граждани на Руската федерация до информация от руски медии от страна на отделни интернет ресурси, включително и такива, които са регистрирани извън Русия”. Според тях, статистиката сочи поне 20 случая на „дискриминация” от април 2020-а до днес от платформи като Туитър, Фейсбук и Ютюб. На цензура са били подложени медии като „РИА Новости”, „Крим 24”, „Russia Today”, твърдят депутатите.

Ще бъде воден регистър на собствениците на информационни ресурси, които нарушават основополагащи „права на човека”. Преди да бъде вписан в регистъра, собственикът на интернет сайта ще има на разположение едно денонощие, за да получи съобщение, че предстои санкция. След това той ще трябва да изпрати в Комитета по надзора съобщение, че е отстранил нарушението. Ако собственикът на Фейсбук например не премахне ограниченията, наложени върху руски информационни материали, прокуратурата и Комитетът по надзора ще имат правото да ограничат изцяло или частично достъпа до този ресурс на територията на Руската федерация.

Единият от авторите на проекта, депутатът Антон Горелкин, казва пред ТАСС, че основен обект на законовите ограничения наистина са Фейсбук, Туитър и Ютюб.

„Големите западни IT-платформи все по-активно ограничават руските медии – заявява Горелкин, – блокират и отстраняват акаунтите им, ограничават разпространението на публикациите и дори отстраняват публикуваните материали. Дори не споменавам за всички бележки, предупреждения и други знаци, които закачат на руските медии с цел да ограничат аудиторията им и да дискредитират съдържанието им.”

Освен спиране на достъпа до интернет ресурсите, в Русия предвиждат и налагане на глоби за техните собственици в размер до 3 милиона рубли (около 30 хил. евро).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90