Без Фейсбук, Туитър и Ютюб в Русия, ако се цензурират руски медии

Руската Дума ще разгледа проектозакон срещу „антируската“ цензура в големите интернет платформи

Фейсбук и Туитър подеха кампания за разобличаване на фалшивите новини, която не спести  предупреждения дори на американския президент. Илюстрация: Снимка от страницата на Доналд Тръмп във Фейсбук - Без Фейсбук, Туитър и Ютюб в Русия, ако се цензурират руски медии

Фейсбук и Туитър подеха кампания за разобличаване на фалшивите новини, която не спести предупреждения дори на американския президент. Илюстрация: Снимка от страницата на Доналд Тръмп във Фейсбук

Русия ще може да блокира Фейсбук, Туитър и Ютюб на своя територия, ако бъде приет проектозаконът, внесен за разглеждане в руския парламент, съобщава ТАСС. Проектът за нормативен акт позволява Руският комитет по надзора да блокира всички интернет ресурси, които допускат цензура по отношение на руските средства за масова информация.

Предвижда се да бъде въведен термин „собственик на информационен ресурс, съпричастен към нарушаване на основни права и свободи на човека, права и свободи на гражданите на Руската федерация”. С него ще бъдат означавани собствениците на информационни ресурси, които допускат „дискриминация по отношение на материали в руските медии”, тоест ограничават достъпа до „обществено важна информация по признак на националност, език или заради санкции към Русия и нейни граждани”.

Авторите на проектозакона смятат, че той е наложителен заради „многобройни факти за необосновано ограничаване на достъпа на граждани на Руската федерация до информация от руски медии от страна на отделни интернет ресурси, включително и такива, които са регистрирани извън Русия”. Според тях, статистиката сочи поне 20 случая на „дискриминация” от април 2020-а до днес от платформи като Туитър, Фейсбук и Ютюб. На цензура са били подложени медии като „РИА Новости”, „Крим 24”, „Russia Today”, твърдят депутатите.

Ще бъде воден регистър на собствениците на информационни ресурси, които нарушават основополагащи „права на човека”. Преди да бъде вписан в регистъра, собственикът на интернет сайта ще има на разположение едно денонощие, за да получи съобщение, че предстои санкция. След това той ще трябва да изпрати в Комитета по надзора съобщение, че е отстранил нарушението. Ако собственикът на Фейсбук например не премахне ограниченията, наложени върху руски информационни материали, прокуратурата и Комитетът по надзора ще имат правото да ограничат изцяло или частично достъпа до този ресурс на територията на Руската федерация.

Фантастико

Единият от авторите на проекта, депутатът Антон Горелкин, казва пред ТАСС, че основен обект на законовите ограничения наистина са Фейсбук, Туитър и Ютюб.

„Големите западни IT-платформи все по-активно ограничават руските медии – заявява Горелкин, – блокират и отстраняват акаунтите им, ограничават разпространението на публикациите и дори отстраняват публикуваните материали. Дори не споменавам за всички бележки, предупреждения и други знаци, които закачат на руските медии с цел да ограничат аудиторията им и да дискредитират съдържанието им.”

Освен спиране на достъпа до интернет ресурсите, в Русия предвиждат и налагане на глоби за техните собственици в размер до 3 милиона рубли (около 30 хил. евро).

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах