Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Без награда „Иван Николов“ тази година

Божана Апостолова замрази отличието за поезия заради грозните скандали в литературата

„Дано по-скоро всички да проумеем, че писането не е състезание, а е възможност, талант и нещо, дадено от горе“, пише Божана Апостолова. - Без награда „Иван Николов“ тази година

„Дано по-скоро всички да проумеем, че писането не е състезание, а е възможност, талант и нещо, дадено от горе“, пише Божана Апостолова.

През 2016 г. няма да бъде връчена наградата за поезия „Иван Николов“. Това обяви на своята страница във Фейсбук Божана Апостолова, собственик на издателство „Жанет 45“, което присъжда отличието. Причина за решението са скандалите, които върлуват в българската литература в последно време.

В публикация, озаглавена „Наложително“, Апостолова нарича случващото се „грозни определения, срамни, кални обиди, насочени към литературата и големите ни съвременни писатели и поети“.

Тя изброява и поредица от примери, без да се свени индиректно да упрекне и не един и двама свои автори. Посочва свадите с „Литературен вестник“, петицията срещу Славейковата награда за Петър Чухов, отличията за Иван Теофилов, Георги Господинов, изказването на Милен Русков за „Господиновчето, спечелило награда от чичковите червенотиквеничковчета“ и т.н.

„За жалост, в повечето случаи на тези кални реки изворът често е талантлив писател с доказано име – заключава Апостолова. – Горкият български читател! С какви ръце (не ги ли окаляхме достатъчно?) ще вземе книга, написана от български писател? Мисля си, че дори само частица от споменатото дотук е достатъчна да обявя тази година за нулева за Националната награда за поезия „Иван Николов“.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Посланието на издателката и поетеса завършва с призив по-скоро всички да проумеем, че „писането не е състезание, а е възможност, талант и нещо, дадено отгоре“.

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 г. и досега се връчва ежегодно в две категории – за най-добра поетична книга и за цялостно творчество. Сред лауреатите през годините са Христо Фотев, Константин Павлов, Иван Цанев, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов, Иван Методиев, Ани Илков, Георги Господинов, Петър Чухов, Марин Бодаков.

През 2015 г. отличието получи Аксиния Михайлова за своята „Смяна на огледалата“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах