Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Без Нобеловата награда за литература през 2018 г.

Причината: сексскандал със съпруг на бивш член на Шведската академия

„Намираме за необходимо да отделим време да възстановим публичното доверие в Академията преди да бъде обявен следващият лауреат“, заяви пред медиите Андърс Олсън, временен секретар на институцията. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Без Нобеловата награда за литература през 2018 г.

„Намираме за необходимо да отделим време да възстановим публичното доверие в Академията преди да бъде обявен следващият лауреат“, заяви пред медиите Андърс Олсън, временен секретар на институцията. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шведската литературна академия обяви в петък сутринта, че тази година няма да бъде връчена Нобеловата награда за литература. Това е опит Академията да се справи със скандала, породен от обвинения в сексуално насилие съпруг на един от бившите членове на институцията, отбелязва „Гардиън“.

За пръв път от 1949 г. тайната комисия, която гласува за най-престижната литературна награда, няма да обяви победител през есента – но пък ще излъчи двама лауреати през следващата година. Крайната мярка е провокирана от обвиненията срещу фотографа Жан-Клод Арно, женен за член на академията и поетеса Катарина Фростенсон.

Решението е взето „в светлината на скоро засрамената академия и намаленото доверие на публиката“.

„Активните членове на Шведската академия, разбира се, са напълно наясно, че настоящата криза в доверието поставя високи изисквания в дългосрочен план и ясни действия на промяна. Намираме за необходимо да отделим време да възстановим публичното доверие в Академията преди да бъде обявен следващият лауреат. Правим го от респект към бивши и бъдещи литературни носители на наградата, към Нобеловата фондация и широката публика“, коментира Андърс Олсън, временен секретар на институцията.

След като обвиненията срещу Арно излязоха наяве през ноември, трима от 18-членното жури, което избира лауреатите, подадоха оставка в знак на протест, че Форстенсон е изключена от журито. Арно беше обвинен и в издаването на имената на седем вече излъчени носители на „Нобел“ за литература в миналото. Той отрича да е виновен и по двете твърдения.

Докато Академията е заета с безпрецедентни борби в шведската преса, на 12 април постоянният секретар Сара Даниус подаде оставката си, но това предизвика протести в Швеция, задето тя поема ударите, насочени срещу злоупотребата на мъже, както се случи и със съпругата на обвиняемия Форстенсон.

Членството в Академията, основана през 1786 г. от шведския крал Густав III, е до живот, което означава, че ако някой от членовете подаде оставка, мястото му в комисията остава празно, докато той не почине, за да може да се гласува за негов заместник. В светлината на развитието на скандала и подадените оставки, крал Карл XVI Густав обяви, че правилата ще бъдат променени, за да се позволи избора на нови членове на мястото на подалите оставка.

Сега обаче в журито остават едва 10 активни членове, затова Академията ще опита да възстанови пълния си състав и да осъвремени правилата си до края на годината. От институцията заявиха още и че „установеният ред ще бъде затегнат относно конфликтите на интереси и мениджмънта на информация, класифицирана като секретна“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg