Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Без нови проекти за българско кино през 2021 г?

Липсата на правилник за прилагане на Закона за филмовата индустрия спира процедурите по финансиране на нови български филми

Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Без нови проекти за българско кино през 2021 г?

Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Конкурсите за финансиране на нови български филми се отлагат за неопределено време, докато не бъде разписан Правилник за прилагане на новия Закон за филмовата индустрия (ЗФИ). Това става ясно от съобщение в сайта на Националния филмов център, в което се съобщава за отмяна на вече обявените дати за конкурсните сесии.

„Във връзка със Заповед № 11/15.01.2021 за определяне на дати и условия за провеждане на конкурсни сесии в ИА НФЦ за 2021-а и поради обективна невъзможност за нейното изпълнение, с оглед липсата на актуализиран правилник, приведен в съответсвие с последните изменеия на ЗФИ, определените в заповедта сесии няма да бъдат проведени на посочените дати.

След влизане в сила на ППЗФИ, с нова заповед за изменение и допълнение на Заповед № 11/15.01.2021, ще бъдат посочени нови дати за провеждане на съответните сесии”, гласи официалното съобщение.

На 2 март 2021 г., в последните дни на 44-ото Народно събрание, влезе в сила новият Закон за филмовата индустрия, приет въпреки активните възражения на мнозина представители на киногилдиите. В него е предвидено голяма част от средствата за българско кино да бъдат насочени към големите телевизии за производство на сериали и телевизионни филми. Позицията на вносителите на закона от ГЕРБ беше, че се предвижда значително увеличаване на парите за кино до 25 млн. лв. годишно. Въпреки това твърдение, засега не се очертава нито повишение на бюджета, нито реално производство на кинопродукти, защото е задължително да бъде приет правилник за прилагане на закона, който ще определи процедурите за провеждане на конкурсни сесии. В момента дори не могат да бъдат назначени нови комисии към Националния филмов център, които да одобряват проекти, да финализират финансовите параметри и дори да разрешават провеждането и участието във фестивали.

Служебният министър Велислав Минеков заяви, че предстоят дълги разговори с всички засегнати страни, преди да се стигне до разписване на правилник към закона. Министерството на културата работи и по законодателни промени в ЗФИ, макар да няма парламент, който да ги одобри.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg