Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Без паметник на Борис I в София… засега

Идеята за монумента е замразена и в момента не стои на дневен ред

Княз Борис I, платно на Димитър Гюдженов  - Без паметник на Борис I в София… засега

Княз Борис I, платно на Димитър Гюдженов

В Министерството на културата не са постъпвали материали във връзка с инициативата за изграждане на „Паметник на княз Борис I Покръстител“ в град София. Това става ясно от писмен отговор на Вежди Рашидов до депутати, цитиран от агенция БГНЕС.

На практика това означава, че към момента в столицата не се мисли за новия монумент, който бе анонсиран около откриването на паметника на цар Самуил през 2015 г. Главният архитект на София тогава, Петър Диков, коментира, че няколко инициативни комитета вече са изявили пред общината желание да работят за вдигането на статуя на княз Борис.

Появиха се обаче противоречиви първоначални данни, че тя ще е 2 или 3 пъти по-голяма от тази на Самуил, както и че ще е част от по-мащабна композиция, например сред символи на съпътстващите елементи на делото на владетеля – Светите Седмочисленици, българската войска, строежи на църкви и манастири…

Вижте още: ЕТО КАК ДА ИЗГЛЕЖДА ПАМЕТНИКЪТ НА БОРИС I

Възможни места за издигане на паметника бяха районът на мавзолея, както и пространството около храм-паметника „Св. Александър Невски“ – в непосредствена близост до Самуил. Идеята беше откриване да има през есента на 2016-а – за 1150-годишнината от присъединяването на държавата ни към християнската религия.

Сега пред депутатите министърът на културата в оставка напомня, че за да се стигне до поставянето на паметник на княз Борис I е нужно провеждането на процедура по съгласуване по Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство, а решението ще се вземе от Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства.

А за да се стигне до обсъждане, първо е нужно решение на Столичния общински съвет, схема за поставяне на паметника, издадена от главния архитект на София, инвестиционен проект, както и макет, илюстриращ пластичното решение.

Вижте още: ПАМЕТНИКЪТ НА САМУИЛ В КЛАСАЦИЯ С НАЙ-БЕЗУМНИТЕ СТАТУИ

Самият Рашидов никога не е бил почитател на честото добавяне на нови монументи в градската среда. През август 2015-а пред журналисти културният министър заяви, че има спор с архитект Диков, защото бил „много недоволен от безразборното слагане на паметници“.

„Много ми се иска да започнем да мислим по европейски за София – каза тогава Рашидов. – На всеки 10 метра има паметник. Има опасност някой ден някой управляващ да се спъне в някой от паметниците. Там (до „Св. София“ – бел. ред.) съм изброил над 27 скулптури в периметър от 4 декара.

Колко паметника видяхте вие на Пикасо в Париж? Паметник на Дали, на Ив Монтан, на Ален Делон, който искате? Ние всяка сутрин произвеждаме във всеки ъгъл по един паметник! Царе сме в това – да ги строим, след това да ги претопяваме.“

Вижте още: ВЕЖДИ РАШИДОВ СЕ СКАРА ЗА ПАМЕТНИЦИТЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС