Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Без пластмаса на британските фестивали

Повече от 60 събития ще забранят употребата на чаши и бутилки за еднократна употреба

Фестивалът A to JazZ в Южния парк е един от любимите на столичани. Оставя хубави спомени и много пластмаса. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Без пластмаса на британските фестивали

Фестивалът A to JazZ в Южния парк е един от любимите на столичани. Оставя хубави спомени и много пластмаса. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Великобритания прави голяма стъпка към по-чиста околната среда – над 60 фестивала и други публични културни събития са приели решение, което забранява употребата на пластмасови бутилки, чаши и други пластмасови изделия. Забраната включва също и брокат за лице и тяло – особено популярен и наложен като модна тендеция на фестивалите от последните години, но невъзможен за почистване, веднъж щом попадне на земята. Като крайна цел през 2021-а се поставя забраната на пластмасови бутилки, а тази година екоинициативата започва със забраната на пластмасови сламки, съобщава Би Би Си.

Предложението идва от Асоциацията на независимите фестивали, която има амбицията да промени мисленето на участниците – от „еднократна употреба“ (ползвай и хвърляй) да ги накара да минат на „многократна“ (прибери си го обратно за следващия път и остави чисто след себе си). Според Асоциацията, три години са разумен срок за премахването на пластмасата, но признават, че очакват затруднения, особено при фестивалите, които разполагат с по-малък бюджет.

Досега към кампанията са се включили 61 фестивала.

„Предвид ефекта, който нашата индустрия оказва над околната среда, определено се усеща, че е време заедно да предприемем твърди мерки“, казва Пол Рийд, директор на Асоциацията на независимите фестивали.

Засега не е установен единен подход на действие – организаторите на всеки фестивал решават сами какво да предприемат, за да ограничат употребата на пластмаса.

Предложението идва точно навреме – английското правителство иска да въведе пълна забрана за употребата на пластмасови сламки и клечки за почистване на уши. На Острова се използват близо 13 млрд. пластмасови бутилки годишно, по-голямата част от които не могат да бъдат рециклирани. През 2013 г. започна кампания за ограничаване на отпадъците след посетителите на фестивали – с различни насърчения за отказ от пластмасови бутилки. Организаторите твърдят, че мярката бележи успех.

Сред музикалните фестивали, въвели решението в правилника си, са Boardmasters, Bestival, End Of The Road, Boomtown Fair и други.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах