POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Без съветски военни филми за руските зрители в деня на победата

Има твърде много украински режисьори и сюжети в тях

Стопкадър от „На бой отиват само старците“ (1974), реж. Леонид Биков - Без съветски военни филми за руските зрители в деня на победата

Стопкадър от „На бой отиват само старците“ (1974), реж. Леонид Биков

Основните официозни руски телевизионни канали изключиха класическите съветски военни филми от програмата си за 9 май, съобщава сайтът „Медиалийкс“. В ефир няма да излязат култови филми като „На бой отиват само старците“, „Съдбата на човека“, „Белоруската гара“ и „Офицери“. В страниците в социалните мрежи на телевизиите „Първи канал“, „Русия 1“, НТВ, „Звезда“ и „Култура“ се коментира, че това е пряко свързано с войната в Украйна.

От всички класически филми в програмите на някои телевизии в късните нощни часове са останали само „А утрините тук са тихи“, „Сталинград“, „Летят жерави“ и „Те се сражаваха за родината“.

Легендарният „На бой отиват само старците“ (1974), дело на украинския режисьор Леонид Биков, в който се появява за пръв път песента „Смуглянка молдованка“, е изключен изцяло от програмата, макар че винаги е бил най-излъчваният в Русия филм за Втората световна война. Сюжетът му е построен върху битката за Днепър, главният му герой – капитан Титаренко, е украинец, а Леонид Биков е роден в с. Знаменка, Донецка област. Миналата година „На бой отиват само старците“ е бил излъчван и по „Първи канал“, и по НТВ.

Няма да се появи и филмът „Белоруската гара“, който разказва за живота след края на Втората световна война. Филмът „Офицери“ е с режисьор Владимир Роговой, роден в Киев, а „Съдбата на човека“ е по повестта на украинския писател Михаил Шолохов. Вероятно това е причината и тези два филма да не са част от програмата.

Руските зрители изказват предположение в социалните мрежи, че съветските филми като цяло показват правдиви и тежки картини от войната, защото са заснети от хора, които са били очевидци на Втора световна война.

„Показват, че войната не е парад и компютърни взривове, а кръв, трупове и смърт – казва един от коментиралите, Макар Ситкин. – Естествено, в телевизионната кутия е много по-изгодно да се демонстрира първото.“

На 9 май в руските телевизии ще има основно военни филми, заснети през ХХІ век.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90