VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Без Серебренников в Кан, удължиха ареста му

Новият филм на руския режисьор е в битката за „Златна палма“

Обвинението срещу Кирил Серебренников е, че той и други хора, свързани с ръководения от него Център „Гогол“, са присвоили 133 млн. рубли (2,2 млн. долара) за финансирането на негово представление.  Снимка: Личен архив - Без Серебренников в Кан, удължиха ареста му

Обвинението срещу Кирил Серебренников е, че той и други хора, свързани с ръководения от него Център „Гогол“, са присвоили 133 млн. рубли (2,2 млн. долара) за финансирането на негово представление. Снимка: Личен архив

Руските власти удължиха периода на домашен арест за режисьора Кирил Серебренников, което прави невъзможно присъствието му на филмовия фестивал в Кан. Филмът му „Лято“ е избран за официалната селекция на форума в надпреварата за „Златна палма“, но Московският съд постанови, че Серебренников ще остане под домашен арест до 19 юли, предава „Асошиейтед франс прес“.

Въпреки негодуванието на руското артистично общество, културният министър Владимир Медински одобри решението на съда и подкрепи поредното удължаване на мярката за неотклонение на подсъдимия. Това означа, че Серебренников няма да има физическата възможност да пътува до Франция и да присъства на фестивала, който се провежда от 8 до 19 май.

Делото срещу режисьора бе заведено през май миналата година, а обвинението е, че той и други хора, свързани с ръководения от него Център „Гогол“, са присвоили 133 млн. рубли (2,2 млн. долара) за финансирането на негово представление. Много представители на изкуството от Русия и чужбина намират обвиненията и повдигнатото дело за „абсурдни“.

През август, малко преди да завърши „Лято“, посветен на рокмузиканта Виктор Цой, Серебренников беше задържан и поставен под домашен арест, докато делото се разглежда.

Америка за България

Руснакът вече е участвал на фестивала в Кан – през 2015-а филмът му „Ученик“ бе в селекцията „Особен поглед“.

Вижте още: КИРИЛ СЕРЕБРЕННИКОВ, ПОД ДОМАШЕН АРЕСТ, В БИТКАТА ЗА „ЗЛАТНА ПАЛМА“

ТРИУМФ СЪС „ЗЛАТНА МАСКА“ ЗА АРЕСТУВАНИЯ СЕРЕБРЕННИКОВ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg