Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Без Серебренников в Кан, удължиха ареста му

Новият филм на руския режисьор е в битката за „Златна палма“

Обвинението срещу Кирил Серебренников е, че той и други хора, свързани с ръководения от него Център „Гогол“, са присвоили 133 млн. рубли (2,2 млн. долара) за финансирането на негово представление.  Снимка: Личен архив - Без Серебренников в Кан, удължиха ареста му

Обвинението срещу Кирил Серебренников е, че той и други хора, свързани с ръководения от него Център „Гогол“, са присвоили 133 млн. рубли (2,2 млн. долара) за финансирането на негово представление. Снимка: Личен архив

Руските власти удължиха периода на домашен арест за режисьора Кирил Серебренников, което прави невъзможно присъствието му на филмовия фестивал в Кан. Филмът му „Лято“ е избран за официалната селекция на форума в надпреварата за „Златна палма“, но Московският съд постанови, че Серебренников ще остане под домашен арест до 19 юли, предава „Асошиейтед франс прес“.

Въпреки негодуванието на руското артистично общество, културният министър Владимир Медински одобри решението на съда и подкрепи поредното удължаване на мярката за неотклонение на подсъдимия. Това означа, че Серебренников няма да има физическата възможност да пътува до Франция и да присъства на фестивала, който се провежда от 8 до 19 май.

Делото срещу режисьора бе заведено през май миналата година, а обвинението е, че той и други хора, свързани с ръководения от него Център „Гогол“, са присвоили 133 млн. рубли (2,2 млн. долара) за финансирането на негово представление. Много представители на изкуството от Русия и чужбина намират обвиненията и повдигнатото дело за „абсурдни“.

През август, малко преди да завърши „Лято“, посветен на рокмузиканта Виктор Цой, Серебренников беше задържан и поставен под домашен арест, докато делото се разглежда.

Америка за България

Руснакът вече е участвал на фестивала в Кан – през 2015-а филмът му „Ученик“ бе в селекцията „Особен поглед“.

Вижте още: КИРИЛ СЕРЕБРЕННИКОВ, ПОД ДОМАШЕН АРЕСТ, В БИТКАТА ЗА „ЗЛАТНА ПАЛМА“

ТРИУМФ СЪС „ЗЛАТНА МАСКА“ ЗА АРЕСТУВАНИЯ СЕРЕБРЕННИКОВ

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3