Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Без шансове за Възраждане

Чакаме да падне поредният паметник на културата - на стари години не случи на собственици

От Столична община планират да изпратят комисия да провери как се стопанисва старото кино „Възраждане“. Ако се установи, че собственикът му го руши съзнателно, го грози глоба до 100 хил. лв. Снимки: Авторът - Без шансове за Възраждане

От Столична община планират да изпратят комисия да провери как се стопанисва старото кино „Възраждане“. Ако се установи, че собственикът му го руши съзнателно, го грози глоба до 100 хил. лв. Снимки: Авторът

Голямата червена сграда на столичния площад „Възраждене“ е в лошо състояние. Възраждането изглажда мисия невъзможна за нея. В разцвета си е помещавала читалище, кино, театър, профсъюзен дом на културата. На стари години обаче не случи на собственици – направиха я ресторант, кафене, бар и нощен клуб… От културна институция я превърнаха в символ на чалгата под името „Син сити“ (но това важи за цялата държава). Колкото и да ви разправят, че няма срамна работа, пътят от читалище до чалга клуб, е дълъг, но и срамен.

А после я зарязаха да се оправя, както може. И понеже сградите трудно могат да се оправят сами, сега красивата й някога фасада е облепена с грозни и разкъсани плакати, прозорците й са изпочупени, на покрива й зее дупка и оттам висят ламарини. Скоро ще стане опасна и тогава ще се наложи да бъде съборена. От Министерството на културата предупредиха, че сградата е паметник на културата – сякаш това може да я спаси. Колкото този факт спаси Тютюневия склад в Пловдив, или преди него другия в Харманли.

У нас обаче има и по-страшна съдба от събарянето – дайте сградата на хората, възстановили пернишката крепостта Кракра, столичното Ларго, или някой от десетките подобни проекти из цялата страна. И те със сигурност няма да оставят камък върху камък от някогашния профсъюзен дом на културата „Син сити“. Ще направят нещо по-ново, по-скъпо и по-грозно.

Vazrajdane2-a

Поредният паметник на културата, който изглежда на смъртно легло, в центъра на София.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg