Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Без следи от наркотици по задържания руски журналист

Голунов твърди, че арестът му е свързан с негово разследване за погребалния бизнес

Журналистът Иван Голунов по време на предварителното изслушване в Никулинския съд в Москва на 8 юни вечерта. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Без следи от наркотици по задържания руски журналист

Журналистът Иван Голунов по време на предварителното изслушване в Никулинския съд в Москва на 8 юни вечерта. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експертите на руското МВР не са открили следи от наркотици при тестове на материал от дланите и ноктите на журналиста от опозиционния сайт „Медуза” Иван Голунов, съобщи ръководителят на правозащитната група „Агора” Павел Чиков. Той е публикувал заключението на експертите на страницата си в социалната мрежа Телеграм.

Адвокати от „Агора“ защитават журналиста, който бе арестуван в четвъртък. Късно вечерта в събота съдът реши Голунов да бъде поставен под домашен арест.

Ето какво се казва в заключението, издадено от експертно-криминалистичния център към Министерството на вътрешните работи на Русия, публикуван от Павел Чиков:

Обект на изследването са фрагменти от марля, използвана за натривки от нокътните плочки… следи от наркотични вещества, психотропни и други силнодействащи вещества – не са установени”.

Америка за България

Голунов е обвинен за притежание и опит за търговия с наркотици. Самият той смята, че случаят е изфабрикуван и го свързва с журналистическото си разследване на погребалния бизнес. В съда журналистът каза, че е получавал заплахи, както и че е невинен и никога не е употребявал наркотици.

Делото срещу Голунов предизвика огромен обществен интерес. В негова подкрепа излязоха не само колеги, които протестираха пред градското управление на полицията и дежуряха пред сградата на съда, но и музиканти, телевизионни водещи и други известни личности. Трите най-големи бизнес издания – „Ведомости”, „Комерсант” и РБК – излязоха с еднакви първи страници в подкрепа на Голунов.

Вчера главният нарколог на руското Министерство на здравеопазването Евгений Брун заяви в предаването „Новини от седмицата с Дмитрий Кисельов” по канал „Русия 1”, че експертите от химико-токсикологичната лаборатория не са открили никакви медикаменти в биологичните следи на Голунов.

Самият Кисельов добави, че химиците са изследвали урина, взета веднага след задържането на журналиста. Там също „не са намерени никакви следи от наркотици”, каза телевизионният водещ.

Вижте още: „ДНЕС ОТКРИВАШ 9 АПАРТАМЕНТА У РОДНИНИ НА ЗАМ.-КМЕТА НА МОСКВА. УТРЕ ТЕ АРЕСТУВАТ“

 РАЗСЛЕДВАЩ КОРУПЦИЯ ЖУРНАЛИСТ В РУСИЯ ЗАДЪРЖАН И БИТ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3