Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Без светлинни мачти в зоната край „Александър Невски“

Архитектурното студио „А. Д. А.“, преобразило „Графа“, трябва да представи през април коригирания си проект за площада около храма

Проектът за осветление на зоната около „Александър Невски“ бе отхвърлен от Министерството на културата. Илюстрация: А.Д.А. - Без светлинни мачти в зоната край „Александър Невски“

Проектът за осветление на зоната около „Александър Невски“ бе отхвърлен от Министерството на културата. Илюстрация: А.Д.А.

Препроектиране на плановете за ремонт на зоната около храм-паметника „Александър Невски“ поръча Столична община, става ясно от отговор на Йорданка Фандъкова по запитване на общински съветници. Проектът за преоформяне на площада около храма е от 2014 г. и е спечелен от архитектурно студио „А. Д. А.“, чието дело е и ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ и почти целия градски център.

Почти 6 години по-късно се оказва, че има непреодолими обстоятелства, които налагат преосмисляне и значително коригиране на проекта. На първо място няма да се сменят паветата и гранитните настилки, които през 2016 г. със заповед на министъра на културата са обявени за недвижима културна ценност с „местно значение“. Това не е било предвидено в проекта. Сега ще се търси дори допълнително количество жълти павета, за да бъде възстановена настилката в оригиналния ѝ вид.

Haлaгa ce пpepaзглeждaнe нa peмoнтнитe дeйнocти пo бyл. „Цap Ocвoбoдитeл“, yл. „Paĸoвcĸи“ и yл. „Πapиж“, ĸoитo ca в нeпocpeдcтвeнa близocт дo Цeнтpaлния вoeнeн ĸлyб и Цeнтpaлнaтa apмeйcĸa библиoтeĸa. Изпoлзвaнeтo нa вибpaциoнни и yдapни cтpoитeлни мaшини мoжe дa нapyши cтaбилнocттa нa cгpaдитe, ĸoитo ca cъc cтaтyт нa apxитeĸтypнo-xyдoжecтвeни нeдвижими ĸyлтypни цeннocти c ĸaтeгopия „нaциoнaлнo знaчeниe“. Това е могло да бъде предвидено през 2014 г., но по някаква причина не е направено, казва в свое изявление във Фейсбук общинската съветничка Марта Георгиева.

Първоначалният проект е предвиждал и преместване на Паметника на българския опълченец. Oт Mиниcтepcтвoтo нa ĸyлтypaтa oбaчe cчитaт, чe c oглeд oбщecтвeния интepec e нeoбxoдимo дa ce пpeдвиди зaпaзвaнe нa cъщecтвyвaщaтa aлeйнa мpeжa, cĸyлптypитe нa пpoф. Любoмиp Дaлчeв и пaмeтниĸa нa oпълчeнeца.

Предстои промяна и в проекта за осветлението на площада. Първоначалните планове на „А. Д. А.“ предвиждат високи осветителни мачти. Все още не е ясно как ще изглежда новото решение.

Проблем изниква и по отношение на техническата инфраструктура. Липсата на дъждовна канализация около храм-паметника ще доведе до преосмисляне на проекта за разположение на самопочистващи се тоалетни в района. Трябва да се изготви и нова документация за външните ВиК връзки.

Доста след приемането на проекта е направено обследване с георадар, което е показало, че при извършване на ремонтните дейности вероятно ще бъдат открити антични останки. С това проектантите също е трябвало да се съобразят предварително, тъй като под цялата територия на центъра са разположени останките на римска Сердика.

Предстои да се направи и нова геодезическа снимка, включително и на дървесната растителност.

Промяната на проекта ще струва на общината 108 хил. лв. допълнително. Коригираните планове за тази зона трябва да бъдат представени за публични обсъждания през април тази година.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg