Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Без титла „първа дама“ за Брижит Макрон

Съветниците на френския президент настояват ролята на съпругата му да бъде бъде строго публична и неполитическа

В следващите няколко дни ще бъде публикувана „харта за прозрачност“, за да се изясни позицията на съпругата на Еманюел Макрон. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Без титла „първа дама“ за Брижит Макрон

В следващите няколко дни ще бъде публикувана „харта за прозрачност“, за да се изясни позицията на съпругата на Еманюел Макрон. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съпругата на френския президент Бригит Макрон няма да получи официална титла „първа дама“, нито собствен бюджет, обяви френското правителство след петицията срещу предложена промяна в статута й, съобщава „Гардиън“. През следващите няколко дни ще бъде публикувана „харта за прозрачност“, за да се изясни позицията на съпругата на Еманюел Макрон, но президентските съветници настояват, че ролята й ще бъде строго публична, а не политическа.

Елисейският дворец не е обявил официална позиция, но властите бяха принудени да реагират, след като петиция, подписана от повече от 275 хиляди души за две седмици, се противопостави на предложения нов статут за партньорката на президента. По време на предизборната си кампания Макрон обеща да „изясни“ ролята на съпругата си и да „сложи край на лицемерието“ в нейната ситуация. Едно от първите действия на новоизбрания президент бе създаването на работна група, която да разгледа позицията на „първата дама“.

Проучване на YouGov за френското издание на „Хъфингтън поуст“ през май показва, че 68% от френската общественост не желаят съпругата на държавния глава да получава официална роля. Въпросът предизвика особени противоречия във време, когато френските парламентаристи се сблъскват с нов „закон за морала“, който им забранява да наемат съпрузи или членове на семейството си.

Предложената харта за изясняване на статута на Брижит Макрон ще определи ясна роля за съпругата на президента и за първи път ще направи публично достояние точния брой служители, които работят за нея, както и общите разходи за френския данъкоплатец. Понастоящем нито френската конституция, нито протоколът установяват никакви правила, а съпругите на предходните президенти се справяха в движение. Тяхната обществена и благотворителна дейност се финансираше от годишния бюджет на Елисейския дворец с от 5 млн. до 7 млн. евро.

Съветниците на президента настояват, че отказът от предлаганата промяна не е продиктуван от петицията, а е решение на работната група.

„Брижит Макрон има роля и отговорности. Стремим се към прозрачност и ще обявим средствата, с които ще разполага. Няма да има промени в конституцията, ново финансиране, нито заплата за Брижит Макрон. Спрете лицемерието!”, написа Кристоф Кастанер, говорител на правителството, в Туитър. – Тя получава повече от 200 писма на ден… и поддържа връзка с френската общественост с най-голяма дискретност.“

В интервю за телевизионния канал France2 Кастанер подчерта:

„Ние не говорим за работно място; ние говорим само за статут. Работата се възнаграждава. Съпругата на президента на републиката не получава възнаграждение и няма да получава възнаграждение за действията си, въпреки че постоянното ѝ присъствие до съпруга ѝ. Това е просто въпрос на прозрачност“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90