Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Без виртуални речи на церемонията „Оскар“

Събитието ще се проведе на живо в две локации в Лос Анджелис

Режисьорът Бонг Джун-Хо със статуетките за най-добър режисьор и международен филм на церемонията „Оскар 2020“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Без виртуални речи на церемонията „Оскар“

Режисьорът Бонг Джун-Хо със статуетките за най-добър режисьор и международен филм на церемонията „Оскар 2020“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Виртуалното включване на номинираните творци в събитието не е опция за тазгодишното провеждане на церемонията по връчване на наградите „Оскар“, заявиха в писмо продуцентите на шоуто през 2021 г. Джеси Колинс, Стейси Шер и Стивън Содърбърг изключват варианта „Зуум“, независимо дали става дума за „зает график или продължаваща несигурност относно пътуванията“, пише „Варайъти“.

„Направили сме всичко по усилията си, за да осигурим безопасна и приятна вечер за всички на живо, както и за милионите киномани по света, затова смятаме, че виртуална церемония би омаловажила тези усилия“, казват още продуцентите.

В писмото са отправени и няколко препоръки към победителите, като например да внимават благодарствените им речи да са кратки, за да не стане церемонията „твърде дълга“, да „усетят атмосферата“ в залата и да „разкажат история“.

Засегнати са и практическите аспекти на шоуто – то ще се проведе едновременно в сградата на железопътната спирка „Юниън Стейшън“ в Лос Анджелис и в обичайния си дом „Долби тиатър“ в Холивуд. Безопасността ще бъде подсигурена от група експерти с „капацитета да провеждат PCR тестове“.

Наблягайки на посланието, че „историите имат значение“, продуцентите молят всеки номиниран да бъде интервюиран за кратко, за да получи всеки внимание по равно. Целта е да се подчертаят връзките между „всички нас, които работим в киното, и да се покаже, че процесът на работа е уникален, съвместен и забавен“. Не се уточняват детайли дали въпросните кратки интервюта ще бъдат провеждани по време на церемонията, нито кой ще ги провежда.

В писмото си продуцентите включват детайли и за дрескода на вечерта, който се стреми да бъде „комбинация от вдъхновение и амбиция“, а по-нататък се обяснява по-просто: официалното облекло е добре дошло, ако сте готови за него, но ежедневното – не.

Церемонията е насрочена за 25 април (първите часове на 26 април българско време). Засега няма обявен водещ и, ако се съди по церемониите от предишните две години, най-вероятно и тази година шоуто ще бъде водено от всички творци, поканени да презентират наградите.

Номинациите за „Оскар 2021“ бяха обявени на 15 март и бяха радушно приети заради разнообразието си – две режисьорки се борят за статуетката в категорията, 9 от общо 20-те актьорски номинации отидоха при цветнокожи. Номинациите бяха исторически и за България – страната ни ще бъде представена на вечерта от Мария Бакалова в категорията за поддържаща женска роля, и от Илиян Иванов и съпругата му Дана Проданова – асоциирани продуценти на филма „Feeling Through“, номиниран за късометражен игрален филм.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg