Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Без жени и женски обрaзи в рекламите в Иран

Нов закон „За хиджаба и целомъдрието“ зaрaди реклaмa, в която женa кaрa колa и после яде слaдолед (видео)

Стопкaдър от скaндaлнaтa зa Ирaн реклaмa - Без жени и женски обрaзи в рекламите в Иран

Стопкaдър от скaндaлнaтa зa Ирaн реклaмa

Жените в Иран вече не могат да се появяват в реклами. Министерството на културата и ислямската ориентация в страната е издало забрана за ангажирането на жени и женски образи в рекламни клипове и изображения, съобщава тв каналът Iran International.

Иранското министерство на културата е изпратило писмо за ограниченията до всички учебни заведения по изкуствата и рекламните агенции в страната, като е обосновало забраната с действието на закона „За хиджаба и целомъдрието“. Властите на Иран се позовават и на действащи закони за рекламата, които забраняват всяко „използване като инструмент“ на жени, мъже и деца. Този закон е действал винаги, но интерпретацията на термина „използване като инструмент“ зависи от политическите и религиозни възгледи на различните президентски администрации, уточнява Iran International.

Забраната идва след появата на рекламен клип на иранската компания „Домино“, в който жена с покрита глава и открито лице кара кола, а после яде сладолед с шоколадова глазура. Срещу компанията е заведено дело от нравствената полиция на Иран, в което се казва, че видеото „противоречи на общественото приличие, оскърбява женските ценности и води до пропаганда на безнравственост“.

Това се случва на фона на разразили се обществени дискусии за съблюдаването на ислямския дрескод и носенето на хиджаб. В Иран хиджабът е задължителен за жените след ислямската революция от 1979 г., но много ирански жени са пренебрегвали предписанията. През юли 2022 г. е приет нов строг закон за хиджаба и целомъдрието, насочен срещу онези, които според властите, носят хиджаба си „неправилно“. Според решението от 5 юли жените трябва да носят покривало за глава, закриващо изцяло косите, шията и раменете. Вече има арести на нарушителки, извършени от нравствената полиция. Против задържането им се обявиха дори жени, които носят хиджаб по свое собствено желание.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС