Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Безбог… и после светлина на София Филм Фест

Три български филма в конкурсната програма на престижния фестивал

В главната роля на „И после светлина“ е изгряващата звезда от Ирландия Бари Кьоеган. - Безбог… и после светлина на София Филм Фест

В главната роля на „И после светлина“ е изгряващата звезда от Ирландия Бари Кьоеган.

Три български филма се състезават в основната конкурсна програма на София Филм Фест 2017 – никога преди, в 20-годишната история на фестивала, не е имало такова голямо количество родни продукции в спор на Голямата награда. Това са „Безбог“ на Ралица Петрова, „И после светлина“ на Костантин Божанов и „Христо“ на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов.

Международният конкурс за първи и втори игрални филми на 21-ия София Филм Фест включва общо 12 филма. Засега не всички от тях са обявени. Знаем, че за наградата ще се борят и „Къща без покрив“ на Солин Юсеф (Германия, Ирак, Катар), Moon Dogs на британеца Филип Джон и „Сняг“ на Емре Ердогду, който прави световна премиера у нас.

С особен интерес все пак се очаква „Безбог“ – дебютният филм на Ралица Петрова, който спечели Златен леопард на фестивала в Локарно, два приза от Сараево и голямата награда „Златна роза“ във Варна. Историята разказва за медицинска сестра, въвлечена в измама с фалшиви самоличности, която неочаквано проявява пристъп на човечност.

Вижте още: „БЕЗБОГ“ – ФИЛМ, КОЙТО СВАЛЯ НАПРАВО В АДА

Ирена Иванова в „Безбог“

Ирена Иванова в „Безбог“

„И после светлина“ е вторият пълнометражен филм на Константин Божанов („Аве“), а световната му премиера е само след няколко дни на кинофестивала в Ротердам, който ще се проведе от 25 януари до 5 февруари. Филмът разказва историята на 16-годишния Павел, емоционален и чувствителен младеж, който мечтае да стане ученик на своя идол – енигматичния френски художник Арно.

„И после светлина” е копродукция между България, Белгия и Великобритания. В главната роля е изгряващата звезда от Ирландия Бари Кьоеган (познат от независимата британска драма „71”); участват още европейските актьори Ким Бодниа, Туре Линдхард, Солен Риго, Лубна Азабал, Слиман Дази и българските Маргита Гошева, Елица Матева, Станислава Николова.

Третото българско заглавие в основната конкурсна програма е пълнометражният дебют на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов – „Христо”, стартирал като проект на София Мийтингс 2013. Филмът бе представен премиерно на 34-ия фестивал „Златна роза”, където получи награда за игрален дебют и за най-добра мъжка роля на Димитър Николов (поделена).

Димитър Николов в „Христо“

Димитър Николов в „Христо“

Във филма Христо е бездомно момче, което прави всичко възможно, за да води нормален живот. Но, разбира се, има и неща, които не би направил. А цената на „нормалния” живот  може да се окаже твърде висока за него. „Христо” беше селектиран за участие в конкурса на Варшавския Филмов Фестивал 2016.

София Филм Фест 2017 се открива на 9 март с филма „Белгийският крал“, който е с българско участие. Това е четвъртият игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс и бе представен в програмата „Хоризонти“ на фестивала във Венеция миналата година.

Създаването на кинотворбата е провокирано от статия в „Таймс”, описваща преживяванията на президента на Естония, който при изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл се придвижва с лека кола от Истанбул до Талин. Оттам идва и идеята да се прати кралят на Белгия в Турция и да се проследи пътя в пародия на документален роуд муви, разказващ за своенравен монарх, изгубен на Балканите.

Вижте още: БЪЛГАРСКА СЛЕДА НА КИНОФЕСТИВАЛА ВЪВ ВЕНЕЦИЯ

Нина Николина се превъплъщава в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал.

Нина Николина се превъплъщава в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал.

В ролята на краля е белгийският актьор Петер Ван ден Бегин („Петият сезон”). Останалите главни роли се изпълняват от Брюно Жорис („Петият сезон”), Титус де Воогт (Steve + Sky) и Люси Дебе (Melody). Нина Николина влиза в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби.

Филмът е заснет почти изцяло в България, в него участва истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове – „Мистерията на българските гласове”, „Филип Кутев”, квартет „Славей” и други.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90