Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Безбог“ с Голямата награда на София филм фест 2017

Наградата на публиката при родните продукции – при Иглика Трифонова и „Асансьор за пациенти“

Ралица Петрова получава статуетката си в зала 1 на НДК. Снимки: Емил Георгиев - „Безбог“ с Голямата награда на София филм фест 2017

Ралица Петрова получава статуетката си в зала 1 на НДК. Снимки: Емил Георгиев

„Безбог“ на режисьора Ралица Петрова спечели Голямата награда „София – град на киното“ на 21-ото издание на „София филм фест“. Заглавието, което вече спечели няколко престижни отличия по света, бе обявено и за най-добър български филм на церемония в зала 1 на НДК в събота вечерта.

Специалната награда на журито в Международния конкурс бе присъдена на полския режисьор Ян Матушински за филма му „Последното семейство“. Призът за режисура бе присъден на Нана Еквтимишвили и Симон Грос за филма им „Моето щастливо семейство” (Германия-Грузия-Франция).

Почетен диплом на журито (Special Mention) беше присъден на Миа Петричевич за ролята ѝ във филма „Стига си ми гледал в чинията” (Хърватия-Дания).

Отличието на ФИПРЕССИ за международната селекция отиде при режисьора Боян Вулетич за „Реквием за г-жа Й.“, копродукция между Сърбия, България и Македония.

За първи път Наградите на публиката бяха две – за български и за чуждестранен филм. При родните продукции триумфира „Асансьор за пациенти“ на Иглика Трифонова, а в другата категория – ирландецът Джон Карни за своя Sing Street.

В конкурса за Балкански филм наградата получи тандемът между Кристина Грозева и Петър Вълчанов за втория им филм „Слава“. Със специален диплом от критическата гилдия към Съюза на българските филмови дейци от селекцията с балканско кино бе отличен „Тъмносветло“ на Йешим Устаоглу.

Отличието за документално кино бе присъдено на Татяна Хуезо от Мексико за нейния „Буря“. Документалното жури присъди и един Почетен диплом (Special Mention) – на филма „Пустиняци” (България) на Цветан Драгнев.

Наградата за български късометражен филм на Jameson получи Веселин Бойдев за своя „Дрехи“. Почетен диплом бе присъден на „Пътуваща страна” на Весела Данчева и Иван Богданов.

Наградата на София на Столична община пък получи режисьорката Агнешка Холанд. На фестивала по-рано тя лично представи новия си филм „Следи“, непосредствено след премиерата му на тазгодишното Берлинале.

Агнешка Холанд с Наградата на София

Иглика Трифонова

Кристина Грозева и Петър Вълчанов

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90