POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Безбог“ селектиран за „Европейските оскари“

Филмът на Ралица Петрова е сред 51-те претенденти за номинация на наградите

„Безбог“ на Ралица Петрова вече е носител на редица отличия.  - „Безбог“ селектиран за „Европейските оскари“

„Безбог“ на Ралица Петрова вече е носител на редица отличия.

„Безбог“ е сред 51-те селектирани пълнометражни игрални филми за Европейските филмови награди, еквивалентът на „Оскарите“ на Стария континент. Според регламента, тези заглавия са препоръчани за номинация на отличията.

В предстоящите седмици над 3000-те члена на Европейската филмова академия ще гласуват кои продукции да се борят в категориите „Европейски филм“, „Режисьор“, „Актьор“, „Актриса“ и „Сценарий“. Номинациите ще бъдат оповестени на 4 ноември на филмовия фестивал в Севиля.

30-те Европейски филмови награди ще бъдат връчени на 9 декември в Берлин.

В селекцията има и други филми с българско участие. „Синът на София“, копродукция между Гърция, Франция и нашата страна. През април тази година работата на режисьорката Елина Псику спечели Голямата награда на фестивала „Трайбека“.

Тук е още „Уестърн“ (Германия-България-Австрия) на Валешка Гризбах, който се състезаваше в програмата „Особен поглед“ в Кан. Шанс за номинация има още „Реквием за г-жа Й.“ на Боян Вулетич (Сърбия-Македония-България-Русия-Франция).

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Следизборно

kapatovo.bg