Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Безбожници

Христовото царство не е от този свят, което владиците би трябвало да си спомнят, преди да пишат „държава“ с главна буква, ако не са повече държавославни, отколкото християни

Светият синод, начело с патриарх Неофит, призова правителството да не допуска повече бежанци у нас, за да не изчезнем като държава. - Безбожници

Светият синод, начело с патриарх Неофит, призова правителството да не допуска повече бежанци у нас, за да не изчезнем като държава.

„Светият“ синод на българската Църква бил пратил открито писмо до президента, Народното събрание и правителството с призив да не се пускали повече бежанци в България, защото българите-християни сме щели да изчезнем. Това просто не е християнско. Христос е казвал, че трябва да се обича ближният на всяка цена и човек да не се грижи какво ще яде или какво ще облече. Казвал е и че ближен далеч не ти е само роднината, сънародникът и единоверецът. Казвал е, че който храни гладните, храни и Него. Казвал е и че вярата без дела е мъртва. Както и нещо там за ловци на човеци. Нищо не е казвал за егоизъм, страх и други такива дребни чувства.

Следователно не искам повече да имам нищо общо с българския Синод, който изобщо не е свят. За щастие, източноправославната Църква не се свършва с десетина стари безбожници и страхливци. Има свестни миряни и честни свещеници, а вероятно поне извън България има и истински монаси и епископи.

Има основания за тревога с идването на бежанци в Европа и в частност в България. Само че работата точно на духовниците е да възпитават смелост, да проповядват винаги по-трудния път и никога да не си позволяват страх и дребни съображения. За тревогите и държавническите грижи си има светски институции, а Христовото царство май не беше от този свят (което владиците би трябвало да си спомнят, преди да пишат „държава“ с главна буква, ако не са повече държавославни, отколкото християни и не смятат, че for the sake of the Nation, this Jesus must die, защото за някои „православни“ нацията е станала нещо като божество).

Ако обаче Синодът се изживява като министерство по малцинствата или ако разбира задълженията си главно като „патриотични“, значи е изцяло светска институция и няма нищо общо с религията и с небесните повели, които не съвпадат непременно с това, което минава за рационално и мъдро по нашите всекидневни мерки. Християнството е много повече от това да браниш някаква „старина“ и все по-фалшиво „достолепие“. Това е универсално, а не тясно национално учение, пък и е и по-старо, и по-трайно от самата идея за нация. И ако ще изтъкваме някакви историко-дребнави факти, хайде все пак да не забравяме, че Сирия, а не България е част от Светите земи. Някои от сирийците говорят същия език като Христа.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Толкова от мен за българските така наречени „епископи“. Тези хора непрекъснато изпускат души – и то по най-различни изобретателно нелепи начини, от които това обръщение е само последната нелепост. Ако човек остава православен у нас и все още вярва, че Христовата Църква наистина е източната, то е въпреки тях. Свети Василий Велики никога не би подписал позорния текст на Синода.


Бел. ред. – текстът е от профила на автора във Фейсбук.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg