Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Безбожници

Христовото царство не е от този свят, което владиците би трябвало да си спомнят, преди да пишат „държава“ с главна буква, ако не са повече държавославни, отколкото християни

Светият синод, начело с патриарх Неофит, призова правителството да не допуска повече бежанци у нас, за да не изчезнем като държава. - Безбожници

Светият синод, начело с патриарх Неофит, призова правителството да не допуска повече бежанци у нас, за да не изчезнем като държава.

„Светият“ синод на българската Църква бил пратил открито писмо до президента, Народното събрание и правителството с призив да не се пускали повече бежанци в България, защото българите-християни сме щели да изчезнем. Това просто не е християнско. Христос е казвал, че трябва да се обича ближният на всяка цена и човек да не се грижи какво ще яде или какво ще облече. Казвал е и че ближен далеч не ти е само роднината, сънародникът и единоверецът. Казвал е, че който храни гладните, храни и Него. Казвал е и че вярата без дела е мъртва. Както и нещо там за ловци на човеци. Нищо не е казвал за егоизъм, страх и други такива дребни чувства.

Следователно не искам повече да имам нищо общо с българския Синод, който изобщо не е свят. За щастие, източноправославната Църква не се свършва с десетина стари безбожници и страхливци. Има свестни миряни и честни свещеници, а вероятно поне извън България има и истински монаси и епископи.

Има основания за тревога с идването на бежанци в Европа и в частност в България. Само че работата точно на духовниците е да възпитават смелост, да проповядват винаги по-трудния път и никога да не си позволяват страх и дребни съображения. За тревогите и държавническите грижи си има светски институции, а Христовото царство май не беше от този свят (което владиците би трябвало да си спомнят, преди да пишат „държава“ с главна буква, ако не са повече държавославни, отколкото християни и не смятат, че for the sake of the Nation, this Jesus must die, защото за някои „православни“ нацията е станала нещо като божество).

Ако обаче Синодът се изживява като министерство по малцинствата или ако разбира задълженията си главно като „патриотични“, значи е изцяло светска институция и няма нищо общо с религията и с небесните повели, които не съвпадат непременно с това, което минава за рационално и мъдро по нашите всекидневни мерки. Християнството е много повече от това да браниш някаква „старина“ и все по-фалшиво „достолепие“. Това е универсално, а не тясно национално учение, пък и е и по-старо, и по-трайно от самата идея за нация. И ако ще изтъкваме някакви историко-дребнави факти, хайде все пак да не забравяме, че Сирия, а не България е част от Светите земи. Някои от сирийците говорят същия език като Христа.

Толкова от мен за българските така наречени „епископи“. Тези хора непрекъснато изпускат души – и то по най-различни изобретателно нелепи начини, от които това обръщение е само последната нелепост. Ако човек остава православен у нас и все още вярва, че Христовата Църква наистина е източната, то е въпреки тях. Свети Василий Велики никога не би подписал позорния текст на Синода.


Бел. ред. – текстът е от профила на автора във Фейсбук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах