VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Безделнишки дзен

Наслади се на своето свободно време, почитаемий читателю. Мърдай весело и небрежно пръстите на краката си, допий си кафето, па и още едно си налей с щедър жест

Снимка: Румен Добрев - Безделнишки дзен

Снимка: Румен Добрев

„Сега, красавици чудесни,
един напудрен млад креол
навярно ви развлича с песни
и смях в оранжевия хол.“
Андре Мороа

Шабат шалом, любомудрий читателю! Холът на настоящия небрежен поглед в живота на буржоата не е оранжев, но ти ще да ни простиш това опущенийце. Споменатият буржоа не е нито благородник, нито отрудена и облъскана пчелица, а прочут безделник и ценител на житейската естетика по бургундски (за самото бургундско да не говорим). Соросоидната душа на буржоата-безделник се отпуска в съботонеделието, отдава се на любимите си литературни занимания и на дозапълване на ъгълчетата – и вижте как хубаво си вървят думите „не-деля“ и „без-делие“!

Както го казваше безсмъртният вожд и учител на цялото мечтателно човечество Вилхелм Хауф:

Съкровищнико в еловия лес,
от векове живееш и до днес
богат си ти в леса си безпределен –
и щедър към родените в неделя!

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Макар че скромният и бъбрив автор на настоящата безцелна, макар и правдива повест, е роден по-скоро във вторник. Уви, никой не е съвършен.

Ала ще си речеш – а защо въобще чета това безцелно съчиненийце? Но как защо? Нали и ти, любезний събеседнико пред монитора, имаш макар и една свободна заран, в която се чувствуваш повелител на съдбата си, отпущаш му края с крака в любимите си пантофи и едно късно кафенце в предпочитаната ти напукана чаша, от която на никого другиго не позволяваш да пие и се отдаваш на безделнишки дзен, преди да е почнала новата седмица. Нали и ти за няколко блажени мига (а аз сърдечно ти пожелавам да са часове) ставаш сякаш някой ленив и благороден махараджа, който бавно и щастливо размисля дали да извика на слугите си за още грозде не е излишно усилие в нашия бързотечен свят. Безделнишкият дзен не е нищо различно от dolce far niente на ренесансовите умове, от otium на сериозните римляни, които си отдъхваха с по някой нравствен трактат на Цицерона в паузата между завладяването на две нови провинции, от σχολή на изисканите елини, изпълващи моментите на съзерцание с творческия импулс на своите вечно будни умове.

Авторът си спомня, че любимият му учител по философия в даскало казваше някога:

– Трябва да знаете, че гърците са били едни великолепни безделници, иначе никога нямаше да създадат Философията, тази царица на науките!

И наистина, как да не създадеш логиката и диалектиката, когато робите се трудят, а ти яко человек слободен и като истински гражданин на своя горд полис размисляш свободно над чудните Божии дела и над мъдрата уредба на Вселената.

Наслади се на своето свободно време, почитаемий читателю. Мърдай весело и небрежно пръстите на краката си, допий си кафето, па и още едно си налей с щедър жест. Ако изтървеш някоя троха от закуската, не страдай, а остави на кучето си да я събере. Кроткото му сърце ще ти бъде благодарно (а ако нямаш куче, то не страдай, защото всички сме смъртни и никой под това небе не е и няма да бъде съвършен, както вече споменах). Прегледай някои снимчици на животинки или каквото друго ти доставя радост в неочаквано топлия ранен декември и си помечтай за скоро идващите никулденски, пък и коледни трапези. Признавам, че те са предмет и на моето трепетно ожидание, защото дзенът си е дзен и безделието си е безделие, но раблезианството стои над всичко.

Присъщо е на добрия човек да може да се отпусне назад в стола си и фалшиво да си подсвирква някоя любима мелодия. Естествено е за него да свали от рафта том от стар, почитан писател и с наслада да помъдрува малко над съвършения слог и изисканата му реч. Не му е чуждо състоянието, в което малките почивки на всекидневието се превръщат в дребен повод за празник, за свобода и за щастие. Да оставим на злодеите и негодниците тяхното неблагочестиво и постоянно сноване, суетнята, липсата на способност за отпускане. Един ден те и в Ада ще се въртят неспирно на дяволските шишове, но там няма да има отдих и напразно прокълнатите души ще искат дори само миг спокойствие. Благородният човек се присмива на постоянното търчане и си върши работата без много вдигане на пушилка.

Но стига по морални и метафизически теми. Прескромният ми план е да завърша настоящото до теб писъмце, за което искрено се надявам да те е забавлявало, да си измисля късна и богата ергенологическа закуска, да видя кой какви вечерни планове има и с цялото си същество да се отдам за няколко часа на ленив (но не повърхностен) прочит на една прекрасна книга от мосю Волтер, с която наскоро по милост Божия се сдобих. Зер след съботите и неделите идват понеделници и силите, сбрани в сладостен отдих, ще трябва да бъдат отдадени за просветителская и прочие народополезна дейност.

Бъди щастлив и щади черний си дроб!

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg