VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бездомния Исус отхвърлен, не се вписва в Уестминстър

Чиновници отказаха място на бронзовата статуя в близост до Британския парламент

„За съжаление ние стигаме до заключението, че скулптура на Исус, изобразен като бездомен, не е добре дошла в Уестминстър и близо до сградата на Парламента“, заявяват от Методистката църква. Снимка: Ана Лий Смит - Бездомния Исус отхвърлен, не се вписва в Уестминстър

„За съжаление ние стигаме до заключението, че скулптура на Исус, изобразен като бездомен, не е добре дошла в Уестминстър и близо до сградата на Парламента“, заявяват от Методистката църква. Снимка: Ана Лий Смит

Сгушени фигури по пейки в парковете са често срещана гледка в Уестминстър, но план за привличане на вниманието към съдбата на бездомниците с провокираща статуя в сърцето на политическия център на Великобритания срещна рязък отпор от общинските служители в лондонския квартал.

Заявление за разполагане на бронзовата отливка в естествен размер на Бездомния Исус, скулптура от канадския артист Тимъти Шмалц, пред Централната методистка зала в Уестминстър е било отхвърлено на основание „не успява да се впише или подобри (съхрани или развие) в защитения исторически район на Уестминстърското абатство и Парламента“, пише „Гардиън“.

Скулптурата представлява фигура, легнала на пейка. Единствената улика за самоличността на лицето са краката му, стърчащи изпод одеалото и носещи видими рани от разпването.

Отливки от творбата са изложени във Ватикана и Дъблин, Мадрид, Вашингтон и Торонто. На някои от тези места статуята се посреща със смесени чувства, но папа Франциск благослови творбата с думите, че тя представлява „красива и великолепна репрезентация на Исус”.

„Тя представя Исус по много човешки начин. Някои образци в иконографията са много величествени и славни. А тази творба е земна и говори за крехкостта на човешкото състояние – обяснява Мартин Аткинс от Методисткия център. – Смятаме, че скулптурата е емоционална, елегантна и изключително подходяща, особено в Уестминстър – на една ръка разстояние от парламента.“

Градския съвет на Уестминстър не споделя гледната точка на методистите. Общинарите постановяват, че избраното за статуята място е извън рамките на тази „наситена с паметници зона“ и „не съответства на вече приети документи по градоустройствения план за статуите и монументите в Уестминстър“.

Аткинс заяви, че Църквата е изключително разочарована от отхвърлянето:

„За съжаление ние стигаме до заключението, че скулптура на Исус, изобразен като бездомен, не е добре дошла в Уестминстър и близо до сградата на Парламента. Предполагам, много хора ще намерят решението на Съвета, че точна тази творба на публичното изкуство някак си ще влоши вида на квартала, за обидно и иронично“.

Над 850 души вчера са подписали петиция с надеждата да накарат членовете на Общинския съвета да преосмисли решението си, което Методистката църква най-вероятно ще обжалва.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg