Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бежанецът, който се спаси от войната с цигулка на гърба

Младият музикант Рами тръгва от Сирия, прекосява Турция и половин Европа, а сега му предстои издаването на класически албум

Цигулката и музиката спасяват живота на младия сирийски музикант Рами. - Бежанецът, който се спаси от войната с цигулка на гърба

Цигулката и музиката спасяват живота на младия сирийски музикант Рами.

Сирийски бежанец, избягал от войната в родината си с цигулка на гърба, ще издаде албум, издаден от един от водещите европейски звукозаписни лейбъли, разказва Би Би Си. 21-годишният Рами е бил студент по музика и е напуснал Хомс през 2015 г. В момента той живее в Германия – след като е прекосил 4000 километра, из осем държави, често пеша.

По време на пътуването си през Европа, той е бил изхвърлен от влак и е изгубил цигулката си, докато е бил преследван от полицията. Но пристигнал в Германия и, след като разказал историята си, му дали друг инструмент.

Музикантът преминал през Ливан и Турция до Истанбул. Оттам прекосил морето към Гърция с лодка, пренасяйки цигулката си завита в тънък найлон. По време на плаването двигателят на лодката се развалил и младият мъж бил спасен от гръцката брегова охрана и отведен на остров Кос, където временно се настаняват много бежанци.

„Спях заедно с цигулката си, защото се страхувах, че някой ще ми я открадне“, разказва Рами във видео, публикувано от „Дека рекърдс“, които издават албума му My Journey („Пътуването ми“).

От Кос, той стигнал до Атина, а после и до Македония, където привлякъл вниманието на журналисти, докато свири. Първоначално, обяснява Рами, изпълнил арабска музика, а после „Одата на радостта“ на Бетовен – това ще е и първият запис в албума, официалния химн на Европейския съюз.

След това младежът отишъл в Сърбия, където според разказа му бил наказан за това, че говорил пред медиите за лошите условия, в които са държани бежанците. Той бил отделен от приятелите си и прекарал дни без храна и вода. Освободили го след като полицейски офицер забелязал цигулката му.

„Поиска да му посвиря, така че го направих – спомня си Рами. – Това го направи много щастлив.“

„Спях заедно с цигулката си, защото се страхувах, че някой ще ми я открадне“, разказва Рами.

Перипетиите не приключили в Сърбия. По време на движението от Белград към Будапеща, в Унгария, той бил изхвърлен от влака от полицията и продължил пеша с приятел, който носел цигулката му.

Но когато униформени отново ги подгонили, двамата побягнали в различни посоки и Рами изгубил инструмента си. По-късно бил хванат от полицията и изпратен в бежански лагер.

Спомня си, че ситуацията там е била много лоша. Затова решил да напусне учреждението и да върви пеша, през нощта към Австрия. След родината на Моцарт Рами стигнал и до Мюнхен, в южна Германия. Най-накрая се добрал и до Засбахвалден, където получил убежище.

„Там имаше жена, която помагаше на хората и ѝ разказах моята история – разказва Рами. – Тя ме запозна с маестро на име Йохен Лем и той ми подари цигулка.“

След това, Рами достига до Лар, където живеел в спортна зала заедно с повече от 200 други семейства. Местна църква му позволила да свири там и негова снимка била публикувана в градския вестник.

Местен вестник публикува снимката на Рами, докато свири в църквата в града.

Когато прочели историята, двойка от града му предложила да се настани в дома им, където би могъл да репетира.

„Не мисля, че мога да си представя живот без цигулката му“, разказва Терезия, която го поканила в къщата си.

Записите на My Journey са правени с продуцентите Джеймс Морган и Джулиет Поучин, работили по редица албуми, влезли в челните десетки на музикалните класации в последните години. Сега Рами е записал арабска музика от своите корени, заедно с класическа версия на Counting Stars на американската банда „Уан Репаблик“, както и нова трактовка по „Тиха нощ“.

Албумът излиза в дигитален вариант, който е в подкрепа на кампания на „Червения кръст“ в помощ на хората в затруднено положение по света.

Обложката на албума My Journey

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg