Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Златна мечка“ за бежанска драма

Изкуството не може да има друга грижа, освен опазването на хуманността - най-високият идеал на Европа, обясни журито на Берлинале

Кадър от филма „Огън в морето“, спечелил голямата награда на Берлинале. - „Златна мечка“ за бежанска драма

Кадър от филма „Огън в морето“, спечелил голямата награда на Берлинале.

Да оставим страховете и прагматизма на политиците-популисти, изкуството не може да има друга грижа, освен опазването на хуманността – най-високият идеал на Европа. Това послание отправи журито в Берлин с избора на новия носител на „Златната мечка“ – документалния филм на италианеца Джанфранко Рози „Огън в морето“.

Филмът разказва за живота на малкия италиански остров Лампедуза, в който през последните години се разбива вълната от бежанци от Северна Африка, поели към Европа. Рози прекарва на острова една година и снима случващото се.

„Моите най-дълбоки мисли са с онези, които никога не завършиха своето пътуване на надеждата“, каза Рози при получаването на „Златната мечка“, която посвети на жителите на Лампедуза, „които винаги бяха готови да помогнат на нуждаещите се“.

Носителят на „Златната мечка“ Джанфранко Рози и председателката на международното жури Мерил Стрийп.

Носителят на „Златната мечка“ Джанфранко Рози и председателката на международното жури Мерил Стрийп.

За повечето наблюдатели и критици победата на „Огън в морето“ не е изненада – филмът беше смятан за фаворит още преди началото Берлинале. Рози е носител и на „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция с филм за римския околовръстен път – и сега отново доказа, че понякога най-доброто и вълнуващо кино е документалното.

Голямата награда на журито, председателствано от Мерил Стрийп, получи Данис Танович за филма си „Смърт в Сараево“.

Със „Сребърна мечка“ за най-добра режисура бе наградена Миа Хансен-Лав (за филма „Бъдеще“, Франция).
За най-добър сценарий бе призната драматургията на полския филм „Съединените щати на любовта“ (сценарист и режисьор Томаш Василевски).

С титлата „най-добър актьор“ си тръгна Маджд Мастура, изиграл главната роля във филма „Хеди“ за големите обществени промени в Тунис. Актьорът посвети своя приз на „великия тунизийски народ, тръгнал по пътя на революцията и свободата“. За най-добра актриса би призната Трине Дирхолм за участието си в датския филм „Колектив“.

Датчанката Трине Дирхолм с приза за най-добра актриса.

Датчанката Трине Дирхолм с приза за най-добра актриса.

Българката Елица Петкова, режисьор на германския филм „Жалейка“ също не си тръгна с празни ръце – тя бе отличена с диплом. Тази години общият брой на наградите в различните програми и категории достигна 34.

Вижте още: „ЖАЛЕЙКА“ НА ЕЛИЦА ПЕТКОВА С ОТЛИЧИЕ НА БЕРЛИНАЛЕ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg