Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Бежанците – личен поглед към нас и тях

Нова изложба започва труден разговор за отношението към хората, търсещи спасение

Входът за изложбата е свободен. Във всеки един смисъл. Снимки: http://www.nepoznatiatdrug.org - Бежанците – личен поглед към нас и тях

Входът за изложбата е свободен. Във всеки един смисъл. Снимки: http://www.nepoznatiatdrug.org

Лична среща с 19 фотографски и словесни портрета на бежанци и българи. Без никаква дневна светлина. Само ние и ярко изпъкналите им образи. Това предлага изложбата „Непознатият друг“, която се открива на 10 септември в Непознатото пространство (бившия Дом на българо-съветската дружба). Експозицията ще остане там до 28-и същия месец и е част от второто издание на фестивала за съвременна фотография „Фотофабрика“.

Фокусът на събитието е темата за маргиналния човек – затова и сега екипът се спира на трудната тема за бежанците, която става все по-актуална ден след ден. След разделението между местните общности и хората, дирещи спасение, тръгват Боряна Телбис, Елена Друмева, Фелия Барух и Кирил Златков.

„Непознатият друг" е начало на разговор – за нас, за тях...

„Непознатият друг“ е начало на разговор – за нас, за тях…

Изложбата „Непознатият друг“ среща с лицата на част от хората, с което авторите са разговаряли, предава историите им, разказва за отношението на обикновени българи и представители на местната власт към тях. Още по-пълен поглед към ситуацията пък дава и филмовата репрезентация, дело на „Биърдфрост Продакшънс“.

„Непознатият друг“ е начало на разговор – за нас, за тях. За всички нас непознати, но припознаващи се в страховете, болката и емпатията. Изложбата предлага естетическо преживяване на неочаквано място. Но и отваря поле за нови въпроси и нови отговори.

Входът е свободен. Във всякакъв смисъл.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg