Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Безплатен билет за метрото срещу пластмасови бутилки в Рим

Общината в италианската столица с програма, която да насърчи рециклирането

Пътниците получават по 5 евроцента за всяка пластмасова бутилка - за един билет трябва да предадат 30. Снимка: Франческо Борели/Туитър - Безплатен билет за метрото срещу пластмасови бутилки в Рим

Пътниците получават по 5 евроцента за всяка пластмасова бутилка - за един билет трябва да предадат 30. Снимка: Франческо Борели/Туитър

Събирането на пластмаса в Рим вече няма да бъде насърчавано единствено с екологични кампании, а и с безплатен градски превоз – общината в италианската столица въведе пробно инициатива, при която гражданите и туристите могат да заменят 30 пластмасови бутилки срещу безплатен билет за метрото, съобщават местните издания.

Вечния град ще тества програмата „Ricicli + Viaggi“ (Рециклирай и пътувай) в период на 12 месеца в три метростанции. Пътниците ще получават по 5 евроцента за всяка рециклирана бутилка, които ще се събират в специално приложение за смартфон – когато бутилките станат 30, в приложението вече ще се е събрала сумата на един билет – 1,50 евро. След като приключи дългият тест период, управата на Рим ще прегледа резултатите и ще прецени дали си струва системата да се въведе и за останалите метростанции в града.

В контекста на новата рециклираща програма министърът на околната среда Серджо Коста изтъкна във Фейсбук, че „идеалният вариант би бил да се консумира по-малко пластмаса и да се използват бутилки за многократна употреба“.

Вирджиния Раджи, първата жена кмет на Рим, обеща още през март, че ще наложи забрана над пластмасата за еднократна употреба. Тя коментира, че системата „Рециклирай и пътувай“ за пръв път се използва в голяма европейска столица, макар подобна програма да има и в метрото на Истанбул. В турския град използват „обърнати вендинг машини“, които от 2018 г. позволяват на пътуващите да рециклират пластмасови бутилки или кенчета, като по този начин добавят безплатни пътувания към картата си за градския транспорт. А в Сурабая, Индонезия, на един автобусен билет се равняват 5 пластмасови бутилки.

Ако скоро имате пътуване до Рим, може да се възползвате от системата „Рециклирай и пътувай“ на метростанциите „Cipro“ на линия А, „Piramide“ на линия В и „San Giovanni“ на линия С. Начинанието работи от 24 юли, но пътниците в метрото вече съобщават за проблеми с машините – оказва се, че те може да се задръстят, ако бутилките са депозирани с нарушена цялост на капачката или етикета.

Проблемите на Рим с боклука са хронични, простиращи се десетилетия назад, пише изданието „The Local“. Положението се влоши през 2013 г., когато едно от депата край Рим бе затворено, защото не отговаря на европейските стандарти. От тогава управата на столицата се затруднява да намери алтернатива и системата по изхвърлянето на отпадъците често достига критичната си точка, особено по време на натоварения туристическия сезон.

И докато римляните намират за проблема с боклука вина у политиците, кметшата Раджи настоява, че той е породен от т. нар. „екомафия“ – организирана криминална група, която се занимава с отпадъци.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах