Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Безплатен билет за метрото срещу пластмасови бутилки в Рим

Общината в италианската столица с програма, която да насърчи рециклирането

Пътниците получават по 5 евроцента за всяка пластмасова бутилка - за един билет трябва да предадат 30. Снимка: Франческо Борели/Туитър - Безплатен билет за метрото срещу пластмасови бутилки в Рим

Пътниците получават по 5 евроцента за всяка пластмасова бутилка - за един билет трябва да предадат 30. Снимка: Франческо Борели/Туитър

Събирането на пластмаса в Рим вече няма да бъде насърчавано единствено с екологични кампании, а и с безплатен градски превоз – общината в италианската столица въведе пробно инициатива, при която гражданите и туристите могат да заменят 30 пластмасови бутилки срещу безплатен билет за метрото, съобщават местните издания.

Вечния град ще тества програмата „Ricicli + Viaggi“ (Рециклирай и пътувай) в период на 12 месеца в три метростанции. Пътниците ще получават по 5 евроцента за всяка рециклирана бутилка, които ще се събират в специално приложение за смартфон – когато бутилките станат 30, в приложението вече ще се е събрала сумата на един билет – 1,50 евро. След като приключи дългият тест период, управата на Рим ще прегледа резултатите и ще прецени дали си струва системата да се въведе и за останалите метростанции в града.

В контекста на новата рециклираща програма министърът на околната среда Серджо Коста изтъкна във Фейсбук, че „идеалният вариант би бил да се консумира по-малко пластмаса и да се използват бутилки за многократна употреба“.

Вирджиния Раджи, първата жена кмет на Рим, обеща още през март, че ще наложи забрана над пластмасата за еднократна употреба. Тя коментира, че системата „Рециклирай и пътувай“ за пръв път се използва в голяма европейска столица, макар подобна програма да има и в метрото на Истанбул. В турския град използват „обърнати вендинг машини“, които от 2018 г. позволяват на пътуващите да рециклират пластмасови бутилки или кенчета, като по този начин добавят безплатни пътувания към картата си за градския транспорт. А в Сурабая, Индонезия, на един автобусен билет се равняват 5 пластмасови бутилки.

Фантастико

Ако скоро имате пътуване до Рим, може да се възползвате от системата „Рециклирай и пътувай“ на метростанциите „Cipro“ на линия А, „Piramide“ на линия В и „San Giovanni“ на линия С. Начинанието работи от 24 юли, но пътниците в метрото вече съобщават за проблеми с машините – оказва се, че те може да се задръстят, ако бутилките са депозирани с нарушена цялост на капачката или етикета.

Проблемите на Рим с боклука са хронични, простиращи се десетилетия назад, пише изданието „The Local“. Положението се влоши през 2013 г., когато едно от депата край Рим бе затворено, защото не отговаря на европейските стандарти. От тогава управата на столицата се затруднява да намери алтернатива и системата по изхвърлянето на отпадъците често достига критичната си точка, особено по време на натоварения туристическия сезон.

И докато римляните намират за проблема с боклука вина у политиците, кметшата Раджи настоява, че той е породен от т. нар. „екомафия“ – организирана криминална група, която се занимава с отпадъци.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах