Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Безплатни български филми в 6 столични киносалона

Прожекции на игрални, документални и анимационни филми на 13 януари в столицата

Филмът „Възвишение“ ще бъде показан срещу промоционална цена на билета от 5 лв. в кино „Одеон“ на 13 януари от 17 ч. - Безплатни български филми в 6 столични киносалона

Филмът „Възвишение“ ще бъде показан срещу промоционална цена на билета от 5 лв. в кино „Одеон“ на 13 януари от 17 ч.

В наближаващия Ден на българското кино – 13 януари, датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник. Това е повод за преброяване на успехите и за празнуване.

2017-а завърши оптимистично за българското кино. С подкрепата на НФЦ бяха реализирани над 50 пълнометражни и късометражни игрални, документални и анимационни продукции. Някои от тях спечелиха международни награди, други събраха много зрители, трети получиха добри отзиви.

Четвъртият игрален филм на Стефан Командарев „Посоки“ беше избран за програмата „Особен поглед“ в Кан. За пръв път от 30 години български филм попада в престижната селекция. В същата програма участва и копродукцията „Уестърн“ на Валеска Гризебах. „¾“ на Илиян Метев спечели „Златен леопард“ в секцията „Режисьори на настоящето“ в Локарно.

Появи се дори филм – „Възвишение“ – който успя едновременно да се хареса на критиците и да продаде билети за над 1 милион лева – постижение, нечувано от времето на „Мисия Лондон“.Филмът на Виктор Божинов впечатли положително дори голяма част от онези кинолюбители, които вече се бяха отказали да очакват каквото и да е от българските филми.

Празникът ще бъде отбелязан с безплатни прожекции на родни филми в шест столични киносалона, по инициатива на Националния филмов център и Столична община заедно с Българската национална филмотека, Националния дворец на културата, Съюза на филмовите дейци и Съюза на артистите в България. Салоните са „Люмиер“, „Одеон“, Дом на киното, „Евросинема“, G8 и Червената къща. А филмите, които ще бъдат показани безплатно, включват класическа детска анимация (в „Одеон“ от 11,30 ч.), „Цветът на хамелеона“ (в „Люмиер“ от 17 ч.), „Каръци“ и „Съдилището“ (в G8 от 14,30 ч. и от 16,15 ч.). По-новите заглавия като „Възвишение“ (в „Одеон“ от 17 ч., след което ще има среща с режисьора Виктор Божинов), „Вездесъщият“ (в „Одеон“ от 20,30 ч.) и „Дъвка за балончета“ (в „Люмиер“ от 19 ч.) ще бъдат показани срещу промоционална цена на билета от 5 лв.

Пълната програма може да видите на адрес: www.nfc.bg

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах