Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Дни на украинското кино безплатно през април и май в София

Благотворителна инициатива в помощ на кинообщността в Украйна и на екип, който документира войната в страната

Кадър от „Толока“ - историческа драма, която представя ключови моменти от историята на Украйна през личните преживявания на Катерина. - Дни на украинското кино безплатно през април и май в София

Кадър от „Толока“ - историческа драма, която представя ключови моменти от историята на Украйна през личните преживявания на Катерина.

„Дни на украинското кино“ със селекция от няколко комедийни и драматични заглавия от украински режисьори ще се проведат в София. Прожекциите в столицата – част от Световния благотворителен филмов маратон в подкрепа на Украйна (CinemAid Ukraine Charity Film Marathon), може да се гледат в културните институти „Надежда“ и „Искър“.

Прожекциите ще са със свободен вход, но посетителите ще могат да даряват пари в специални урни, разположени на входа на институтите. Събраните средства ще бъдат дарени на СУОБ „Мати Украйна“ и ще бъдат използвани за закупуване на консумативи (SD карти, зарядни устройства и др. консумативи) за екипа на общността „Жълтия автобус“, която пътува из Украйна и документира трагичните събития от руската агресия. Част от средствата ще бъде дарена на най-нуждаещите се представители на украинската кинообщност.

Началото е на 18 април от 18,30 ч. в културен институт „Надежда“ на бул. „Ломско шосе“ със заглавието „Моите мисли са тихи“. Трагикомедията на Антонио Лукич разказва за младия звукорежисьор и неудачник Вадим, който получава поръчка да запише гласовете на редки животни и птици. Майка му, която е таксиметров шофьор, заминава заедно с него из Закарпатието, като го наставлява за живота и постоянно му създава проблеми в комични ситуации. Филмът е на 20-то място в класацията на „100-те най-добри филма в историята на украинското кино“.

Програмата продължава с „Благородни щураци“ на 19 април от 18,30 ч. Хумористичната история на Олександър Березан представя лвовските хаймани Бодя и Мирек, живеещи под девиза: „Да обичаш Лвов, жените и шегите“. Тези безделници се впускат в различни авантюри, за да направят живота си ярък, оставайки все пак позитивни образи. Неочаквано за себе си, те стават опекуни на непълнолетната Христя, с което техните приключения набират нова скорост.

Алманахът „Всичко започва в Киев“ – любовно писмо за украинската столица през няколко късометражни истории на различни режисьори – ще се излъчи на 20 април от 18,30 ч. Продукциите в различни жанрове разказват интересна човешка история в красивия и харизматичен Киев. Концептуалната идея на презентацията на Киев във формата на киноновели позволява да се демонстрират най-красивите древни и съвременни киевски панорами, архитектурни паметници, зрителят да се запознае с културата на града, с известни хора от Киев, с вековни традиции и ценности, с киевските фестивали, музеи, театри, интелектуалното и артистично богатство на града.

През май програмата се премества в Дом на културата „Искър“ – на 16 май „Дни на украинското кино” ще продължат с втора прожекция на „Моите мисли са тихи“, на 17 май следва „Благородни щураци“, на 18 май – „Всичко започва в Киев“. Всяка от прожекциите започва в 19 ч.

Към програмата в „Искър“ ще се присъедини и едно ново заглавие – „Толока“ (19 май от 19 ч.), историческа драма, вдъхновена от баладата на Тарас Шевченко „На тази Катерина къщата е на устои…“. В творбата става въпрос за освобождаването от плен на брата на Катерина, който всъщност се оказва неин любим.Тази поетична миниатюра предопределя всички последващи събития във филма – дори и онези, които ги няма в баладата. А финалът на поезията се отлага за дълго – Катерина ще трябва да чака не един век, без да губи надежда. Този условен ход дава възможност да се проследи историята на Украйна, да се пресъздадат нейните драматични и героични епизоди. Всяко изпитание, последното от които е аварията на атомната електроцентрала в Чернобил, отнема къщата от Катерина. Но Катерина упорито, както хиляди поколения украинци, отново и отново я издига от руините.

Чрез изкуплението на Катерина филмът представя оцеляването на Украйна в конкретни исторически условия, формиращи се хилядолетия и обединени в един народен обичай, наречен „толока“. Катерина го организира цели дванадесет пъти, за да върне разрушената къща към живота.

Всички филми ще са със субтитри на български език.

Организатори на събитието са Столичната община, Посолството на Украйна в Република България и Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“.

Благотворителният филмов маратон е иницииран от Държавната агенция за кинематография на Украйна съвместно с Украинската филмова академия, Асоциацията „Дивись українське“, Украинската филмова асоциация, КП „Киивкинофилм», ГО „Съюз на предприемачите в телевизията и филмовата индустрия“, ГО „Нарешті“, БО „БФ Двері“ и ГО „Център за развитие на творческите индустрии“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах